maanantai 15. helmikuuta 2010

Turun Sanomat: Iäkkäille oma oleskelulupa

Turun Sanomat, pääkirjoitus: Iäkkäille oma oleskelulupa 15.2.2010

Kielteisiin oleskelulupa- ja turvapaikkapäätöksiin liittyvät maasta käännyttämiset ovat herättäneet kansalaisissa kummastusta. Tuorein tapaus ponnahti otsikoihin keskiviikkona, kun ulkomaalaispoliisi oli palauttamassa 81-vuotiasta Irina Antonovaa lähtömaahan Venäjälle.

Korkeimman hallinto-oikeuden vahvistaman käännytyspäätöksen täytäntöönpano keskeytettiin viime tingassa. Liikuntakyvytön ja huonokuntoinen vanhus sai symbolisen turvapaikan helsinkiläisen seurakunnan suojista. Sieltä hänet siirrettiin läheisen lääkäriaseman kautta tutkittavaksi ja hoidettavaksi sairaalaan.

Tytär ja vävy ovat hakeneet maahanmuuttovirastolta Antonovalle oleskelulupaa tämän heikkoon terveydentilaan vedoten. Vanhuksella ei ole Venäjällä lähiomaisia, eikä liioin tiedetä, minne hänet siellä sijoitettaisiin.

Suomessa pallo on jälleen KHO:lla, jolta odotetaan kevään kuluessa ratkaisua oleskelulupaa ja käännyttämistä koskevaan valituslupahakemukseen.

Tilanteiden sekavuutta ei ainakaan vähennä viranomaispäätösten heikohko ennustettavuus. Samaan aikaan, kun Antonovaa oltiin passittamassa pois Suomesta, hallinto-oikeus antoi toiselle heikkokuntoiselle venäläisnaiselle luvan jäädä Tampereelle tyttärensä hoitoon.

Julkisuuden riepotteluun arvatenkin turhautunut maahanmuuttovirasto on ehdottanut harkittavaksi iäkkäille Suomeen tulijoille uudenlaista oleskelulupaa (Yle 10.2.). Lupa sallisi nykyistä helpommin perustein maassa oleskelun, mutta ilman oikeutta sosiaaliturvaan. Asianomaisen elinkustannuksista vastaisi vakuutus tai täällä asuvat omaiset.

Ehdotettu malli olisi sekä vanhusten että heidän läheistensä kannalta nykytilannetta inhimillisempi käytäntö. Sosiaaliturvan epääminen olisi kuitenkin kyseenalainen rajaus ja vastoin perusoikeuksia, jotka laki kaikille Suomessa asuville turvaa.

Aina ei tosin kantaväestönkään perusoikeuksien toteutumisessa ole hurraamista. Esimerkiksi laitoshoidossa olevien oikeutta valita asuinpaikkansa rikotaan Suomessa jatkuvasti, koska kunnat kieltäytyvät kustantamasta omaistensa lähelle muuttavien pitkäaikaishoitoa.