keskiviikko 17. helmikuuta 2010

MTV3: Turkuun puuhataan islamilaista keskusta

MTV3: Turkuun puuhataan islamilaista keskusta 17.2.2010
Huomenta Suomi: Kaikille avoin moskeija suunnitteilla Turkuun (video, 8:34 min)

Muslimien määrä Suomessa lisääntyy kaiken aikaa. Tämä on johtanut myös uusiin tilatarpeiseen. Turussa on käynnissä moskeijahanke, josta on tarkoitus tehdä eurooppalaisittain ainutkertainen. Islamilaista kulttuurikeskusta suunnitellaan suvaitsevaisuuden ja keskitien hengellisyyden kohtaamispaikaksi, joka olisi avoinna kaikkien uskontojen edustajille.

Suomessa muslimeja on noin 40 000, mutta vain 12 prosenttia heistä on rekisteröityneitä. Suomen muslimeista noin puolet on lapsia.

- Suomen muslimeista valtaosa harjoittaa uskontoaan omassa kodissaan, arvioi Suomen islamilaisen yhdyskunnan uskonnollisen neuvoston puheenjohtaja Anas Haijjar. Aktiivisia seurakuntalaisia on vähemmän.

- Moskeija on kokoontumis-, opetus- ja juhlapaikka. Se on meidän yhteisöllisyyden ydin, Haijjar määrittelee.

- Etenkin täällä Euroopassa on moskeijoilla on suuri merkitys siksi, sillä ne myös esittelevät uskontoa muille kuin muslimeille. Esimerkiksi koululuokkia käy tutustumiskäynneillä moskeijoissa, Haijjar kertoo.

Turistimatkoillaan islamilaisiin maihin moni suomalainen on säikähtänyt ensimmäisenä aamuna minareeteista kajahtavaa rukouskutsua. Euroopassa muslimit ovat omaksuneet tavan kuuluttaa rukouskutsun vain moskeijan sisällä.

Moskeijoihin kuuluvat minareetit ovat herättäneet epäluuloja kantaväestössä. Minareetti on arkitehtonin tapa merkitä rakennus moskeijaksi.

- Se on vain merkki, että tämä on moskeija, Haijjar sanoo. Ei se ole välttämätön.

Turkuun suunnitteilla olevaan islamilaiseen keskukseen ei ole tulossa mahtavaa minareettia. Tarkoitus on nimenomaan lähestyä asiaa suomalaisen maiseman näkökulmasta ja rakentaa sellainen keskus, joka siihen sopii.