torstai 11. helmikuuta 2010

Uusi Suomi: Viipurilaismummon kohtalo liikuttaa: ”Toimittajat itkivät”

Uusi Suomi: Viipurilaismummon kohtalo liikuttaa: ”Toimittajat itkivät” 11.2.2010

Vanhaan viipurilaisnaiseen Irina Antonovaan kohdistuva käännytysoperaatio herättää tunteita sekä keskustelua. Tapauksesta uutisoitiin eilen monessa eri mediassa, myös tv-uutisissa.

Helsingin Kristillisdemokraattien varapuheenjohtajan Kermen Soitun blogin mukaan välikohtaus järkytti myös mediaa.

- Toimittajatkin itkivät! Soitu kirjoittaa.

Irina Antonova pakeni eilen aamulla poliisia Munkkivuoren kirkkoon. Soitu kertoi Uudelle Suomelle eilen poliisin olleen väijymässä ulkopuolella Antonovan poistuessa kirkosta. Antonovan onnistui paeta parin sadan metrin päässä sijaitsevaan lääkärikeskus Dextraan, jonne poliisi seurasi perässä.

Antonova sai lääkärinlausunnon matkustuskyvyttömyydestään. Dextrasta hänet siirrettiin Meilahden päivystykseen.

Antonova on saanut korkeimmalta hallinto-oikeudelta käännytyspäätöksen, jota poliisi yritti eilen panna käytäntöön.

Käännytysoperaatio on nyt keskeytetty toistaiseksi.

Kermen Soitu on taistellut aktiivisesti käännytysuhan alla olevien ihmisten puolesta aikaisemminkin. Soitu toimii oleskeluoikeuksia puoltavan ALVA Ry:n hallituksen puheenjohtajana.

____________________________________________________________

YLE Uutiset: Venäläisvanhus haki käännytyksen keskeytystä ja oleskelulupaa

Venäläisen Irina Antonovan käännyttämisen keskeyttämistä on haettu toistamiseen korkeimmalta hallinto-oikeudelta. Antonova on myös hakenut maahanmuuttovirastosta oleskelulupaa terveydentilaan vedoten.

Ihmisoikeusjuristi Leo Hertzberg kertoo faksanneensa molemmat hakemukset keskiviikkoiltana.

Hertzberg ei osaa vielä arvioida, milloin päätökset hakemuksiin saadaan. KHO voi hänen mukaansa periaatteessa toimia nopeastikin, mutta käytännössä päätöksen saaminen on osoittautunut hitaaksi.

Hakemuksia perustellaan Antonovan terveydentilalla. Lääkärikeskus Dextran lääkäri tutki 81-vuotiaan Antonovan keskiviikkona. Tuoreen lääkärintodistuksen mukaan hän ei ole matkustuskunnossa.

Liikuntakyvytön ja huonokuntoinen Antonova on nyt hoidettavana Meilahden sairaalassa Helsingissä. Hertzberg uskoo, että hän viipyy sairaalassa ainakin muutaman päivän.

Käännytys keskeytyi keskiviikkona

Poliisin oli määrä panna täytäntöön Antonovan käännytyspäätös keskiviikkoaamuna, kun KHO oli päättänyt, ettei se kiellä käännytyksen täytäntöönpanoa. Omaiset kuitenkin veivät vanhuksen turvaan kodin lähellä sijaitsevaan Munkkivuoren kirkkoon. Kirkko myönsi vanhukselle symbolisen turvapaikan.

Siviilipukuinen ulkomaalaispoliisi kuitenkin yritti pysäyttää vanhuksen saattajineen, kun tämä poistui kirkosta läheiselle lääkäriasemalle hakeakseen uuden lääkärintodistuksen heikosta terveydentilastaan.

Myöhemmin poliisi keskeytti Antonovan käännytyksen toistaiseksi. Vanhus saanee lykkäystä ainakin sairaalahoidon ajan, mutta omaiset pyrkivät todistuksen ja Herzbergin avulla estämään käännytyksen.

Antonovan tyttären Irina Käärikin mukaan Antonovalla ei ole lähiomaisia Venäjällä eikä ole tietoa siitä, minne vanhus Venäjällä sijoitettaisiin.

Maahanmuuttovirasto päätti Antonovan käännyttämisestä jo lokakuussa 2008, ja Helsingin hallinto-oikeus vahvisti päätöksen syyskuussa 2009. Antonova valitti KHO:hon.

KHO arvioi saavansa kevään aikana ratkaisun Antonovan oleskelulupaa ja käännyttämistä koskevaan valituslupahakemukseen. KHO katsoo, onko perusteita myöntää valituslupaa terveydellisiin syihin vedoten.

_____________________________________________


Suomesta takaisin Venäjälle käännytettäväksi määrätty Irina Antonova on edelleen Haartmanin sairaassa Helsingissä odottamassa siirtoa Laakson sairaalaan.

- Hänen tulehdusarvonsa ovat korkealla ja hän kärsii pahoinvoinnista ja kivuista, kertoo Antonovan vävy Ari Laitanen.

Nyt Antonovan tytär Natalia Käärik ja Laitanen vain odottavat.

- Mistään ei ole tullut mitään päivitystä, varsinkaan poliisilta. Asianajajamme jätti eilen hallinto-oikeuteen uuden hakemuksen tilapäistä maassaololupaa varten. Ja siellä on tietysti ruuhkaa. Emme tiedä kauanko tämä leikki jatkuu.

Pyörätuolissa liikkuva Antonova sai kaksi vuotta sitten Viipurissa aivoverenkiertohäiriön, minkä seurauksena hän halvaantui toispuoleisesti. Antonovan tytär, Suomen kansalainen Natalia Käärik ja Laitanen päättivät tuoda Antonovan Suomeen.

- Tällä hetkellä hän on Haartmanin sairaalassa aivan sekaisin, pihalla kuin lumiukko. Hän tiedä missä kaupungissa hän on tällä hetkellä - hän on aivan avuton, arvioi Laitanen.

Antonovalla on päällä käännytyspäätös maahanmuuttovirastolta, joka kielsi häneltä oleskeluluvan. Käännytyspäätös katsoo, että Antonovalla on vahvemmat siteet Venäjälle kuin Suomeen. Suomessa asuva tytär on Antonovan ainoa lapsi ja ainoa lähisukulainen.