keskiviikko 24. helmikuuta 2010

IS: Ympärileikkauksesta sakkoa vanhemmille

Ilta-Sanomat: Ympärileikkauksesta sakkoa vanhemmille 24.2.2010
YLE Uutiset: Oikeus: Rabbin tekemä ympärileikkaus oli pahoinpitely
Helsingin Sanomat: Vanhemmat saivat sakkoja poikavauvan ympärileikkauksesta

Juutalaiset helsinkiläisvanhemmat tuomittiin sakkoihin yllytyksestä pahoinpitelyyn, kun he kutsuivat Englannista rabbin ympärileikkaamaan kahdeksanpäiväisen poikansa.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi molemmat 40 päiväsakkoon. Äidille se tiesi sakkoa 920 euroa ja isälle 240 euroa.

Lisäksi molemmat velvoitettiin yhteisvastuullisesti suorittamaan pojalleen korvaukseksi kivusta ja särystä 1 500 euroa.

Operaatio tehtiin toissa keväänä juutalaisen seurakunnan tiloissa Helsingissä. Lapsi sai komplikaationa verenvuotoa ja joutui pariksi päiväksi sairaalaan.

Vanhemmat kiistivät syytteet.

________________________________________________________

YLE Uutiset: Oikeus: Rabbin tekemä ympärileikkaus oli pahoinpitely

Poikavauvalleen ympärileikkauksen teettäneet vanhemmat ovat saaneet tuomion yllytyksestä pahoinpitelyyn. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi kummankin vanhemman 40 päiväsakkoon. Leikkauksen suoritti englantilainen rabbi, joka ei ole laillistettu lääkäri Suomessa.

Oikeus katsoi pahoinpitelyn tunnusmerkkien täyttyvän, koska toimenpiteessä ei käytetty kivunlievitystä.

Vanhemmat velvoitettiin myös maksamaan pojalle kivusta ja särystä 1500 euron korvaus.

Syyttäjä vaati vanhemmille rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä tai yllytyksestä siihen. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että pahoinpitelyä ei ole pidettävä törkeänä.

Vanhempien menettelyä luonnehdittiin yllytykseksi, koska he eivät itse osallistuneet leikkauksen suorittamiseen vaan palkkasivat leikkauksen suorittaneen henkilön.

Rabbi leikkasi viikon ikäisen pojan juutalaisen seurakunnan tiloissa Helsingissä toissa keväänä. Poika joutui sairaalahoitoon leikkauksen seurauksena saamansa verenvuodon takia.

Oikeuden kuulemien todistajien mukaan komplikaatiot ovat hyvin epätodennäköinen seuraus lapselle suoritetusta leikkauksesta. Oikeuden mukaan leikkauksen suorittaneen henkilön tai vanhempien ei voida katsoa aiheuttaneen komplikaatioita tahallaan, eikä komplikaatioita ole otettava huomioon asian arvioinnissa.

Korkein oikeus linjasi toissa syksynä, että uskonnollisiin ja sosiaalisiin syihin perustuva ja lääketieteellisesti tehty ympärileikkaus ei ole rikos. KKO:n ennakkotapauksessa leikkauksen tekijä oli lääkäri ja muun muassa kivunlievityksestä huolehdittiin asianmukaisesti.

________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Vanhemmat saivat sakkoja poikavauvan ympärileikkauksesta

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona helsinkiläisperheen isän ja äidin sakkoihin ympärileikkauksen teettämisestä poikavauvalleen.

Vanhemmat palkkasivat tehtävään rabbin Britanniasta.

Tämä teki viikon ikäiselle pojalle ympärileikkauksen juutalaisen seurakunnan tiloissa keväällä 2008.

Poika oli toimenpiteen aikana isoisänsä sylissä ja vanhemmat olivat paikalla. Kumpikaan heistä ei havainnut, että rabbi olisi käyttänyt kivunlievitystä.

Lapsi joutui ympärileikkauksen seurauksena sairaalahoitoon, koska verenvuoto ei tyrehtynyt.

Rabbi oli leikkausta seuraavana aamuna tarkastanut lapsen ja huomannut verenvuodon, mutta todennut kaiken olevan kunnossa.

Todistajana kuullun lastenkirurgian erikoislääkärin Harry Lindahlin mukaan komplikaatioita ei todennäköisesti olisi tullut, jos leikkaus olisi tehty sairaalassa.

Vanhempien mukaan ympärileikkauksen suorittanut rabbi oli hyvämaineinen.

He vetosivat siihen, että ympärileikkaus on uskonnollinen velvollisuus, jota ei ole kielletty laissa.

Syyttäjä vaati pariskunnalle rangaistusta törkeästä pahoinpitelystä tai vaihtoehtoisesti yllytyksestä törkeään pahoinpitelyyn.

Käräjäoikeuden mukaan kyse oli ainoastaan yllytyksestä pahoinpitelyyn, koska vanhemmat eivät osallistuneet varsinaisen leikkauksen suorittamiseen eikä käytettyä välinettä voi pitää rikoslaissa tarkoitettuna teräaseena.

Kummallekin vanhemmista lankesi maksettavaksi 40 päiväsakkoa. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan pojalleen 1.500 euron korvaukset kivusta ja särystä.

Käräjäoikeus sovelsi päätöksessään korkeimman oikeuden (KKO) ennakkopäätöstä, jonka mukaan uskonnollisista syistä tehty nelivuotiaan muslimipojan ympärileikkaus ei ollut laiton.

KKO:n ratkaisemassa tapauksessa leikkauksen kuitenkin teki lääkäri ja kivunlievityksestä huolehdittiin, toisin kuin nyt käräjäoikeudessa käsitellyssä tapauksessa.

Leikkauksen tehnyttä rabbia yritettiin tavoittaa jutun tutkinnan aikana ulkomaita myöten, mutta häntä ei ole saatu kuultavaksi.