keskiviikko 10. helmikuuta 2010

Uusi Suomi: ”Kannustinloukku” myönnetään – Jopa 3562 €/kk työttömälle

Uusi Suomi: ”Kannustinloukku” myönnetään – Jopa 3562 €/kk työttömälle 10.2.2010

Ylen Radio 1:n Ykkösaamussa vieraillut tutkija myöntää, että Suomen sosiaaliturvasta puhuttaessa kannustinongelma syntyy tietyissä tapauksissa.

Suomen maksamat sosiaalietuudet ovat rävähtäneet tapetille, kun Ylen MOT-ohjelma kertoi sosiaalietuuksien määristä esimerkkinään yhdeksän lapsen yksinhuoltaja, joka saa verottomana 3 562 euroa kuussa. Asiasta on keskusteltu erittäin vilkkaasti Uuden Suomen sivuilla.

Ykkösaamussa vieraillut sosiaaliturvan tutkija Jouko Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta myöntää, että monilapsisten perheiden tapauksessa nousee esille kannustinongelma, kun sosiaalietuudet ovat määriltään niin suuria. Karjalainen toteaa, että Suomessa sosiaaliturva perustuu lapsilukuun, mikä tuottaa suuret etuudet.

- Jos puhutaan suuresta lapsimäärästä, pelkästään lapsilisien summa nousee aika korkeaksi. Kannustinongelmia tulee, kun perheessä yli viisi lasta, silloin sosiaaliturvaetuudet nousevat korkeiksi verrattuna palkkoihin, Karjalainen sanoi Ykkösaamussa.

Suomalaisten palkansaajien keskimääräinen palkka on hieman vajaat 3000 euroa kuussa. Findikaattori-palvelun mukaan keskipalkka vaihtelee noin 2600 eurosta (kunta-alan naiset) 3600 euroon kuukaudessa (valtion töissä olevat miehet).

MOT-ohjelman käsiinsä saaman toimeentulotukipäätöksen mukaan yhdeksän lapsen yksinhuoltajaäiti sai viime syksynä sosiaaliavustuksina yhteensä 3 562 euroa kuussa. Vuodessa se merkitsee noin 43 000 euron verotonta tuloa.

Lapsilisät muodostivat kuukausisummasta 1 423 euroa.

Lapsilisää saa Suomessa ensimmäisestä lapsesta 100 euroa kuussa, ja määrä nousee jokaista seuraavaa lasta kohden. Viidennestä ja sitä seuraavista lapsista saa jo 182 euroa kuussa. Lisäksi yksinhuoltaja saa jokaisesta lapsesta lapsilisään yksinhuoltajakorotusta 46,60 euroa, Kela kertoo sivuillaan.

Karjalainen huomautti Ykkösaamussa, että kun puhutaan esimerkiksi kotihoidon tuesta, taustalla on monia tavoitteita. Karjalaisen mukaan esimerkiksi Helsingissä kotihoidon tuki on hyvä, koska kaupunki ei halua rakentaa lisää päiväkoteja.

Mitä lapsilisille pitäisi tehdä? Ota kantaa Uuden Suomen kyselyssä!