lauantai 13. helmikuuta 2010

Turun Sanomat: Salo etsii tukihenkilöitä maahanmuuttajille

Turun Sanomat: Salo etsii tukihenkilöitä maahanmuuttajille 13.2.2010

Syksyllä aloittaneessa maahanmuuttajien neuvontapisteessä Salossa on käynyt kävijöitä yli odotusten. Puolessa vuodessa 400 kävijää on hakenut sieltä apua ongelmiinsa. Kahden työntekijän voimin ei isompaan urakkaan juuri pystyttäisi.

– Lähes kaikki kävijät tarvitsevat tukea aivan tavallisissa arjen asioissa. Virastoissa asioiminen, kaupassa käynti tai vaikkapa asunnon etsiminen ovat pulmallisia varsinkin juuri maahan muuttaneille ihmisille, sanoo Turun ammattikorkeakoulussa työskentelevä lehtori Irmeli Leino. Hän vetää myös Mosaiikki-projektia, joka pyörittää maahanmuuttajien neuvontapistettä.

Moni käy hakemassa neuvoja useita kertoja ja usein jopa kuukausienkin kuluttua. Kehno kielitaito on monien kompastuskivi.

Mosaiikin neuvontapiste on valtakunnallinen pilottihanke, joka saa rahoitusta sisäministeriöltä sekä Salon kaupungilta.

Neuvonnan suosio on näyttänyt selvästi, että tuen tarve on kova. Nyt järjestöt ovat koonneet voimansa ja ne etsivät Salossa hartiavoimin maahanmuuttajille tukihenkilöitä. Ainakin lauantaina tukitoiminnan markkinointitempaus kiinnosti isoa joukkoa salolaisia.

Tukihenkilöiksi kaivataan sekä suomalaisia että jo Saloon kotiutuneita maahanmuuttajia. Kaikenlainen tuki on tervetullutta. Joissakin perheissä esimerkiksi kielitaidottomat vanhemmat kaipaavat apuvoimia läksyjen parissa tuskitteleville lapsilleen, joku taas tahtoisi taustatukea asiointireissuilleen tai kumppania harrastuksiinsa.

Pullan leivontaa ja thai-kursseja

Kesällä eläkkeelle jäänyt mielenterveyshoitaja Tuula Tuominen on jo ottanut ensimmäiset askeleensa tukihenkilönä. Hän on ollut mukana suomen kieltä opiskelevassa naisryhmässä.

– Naiset innostuivat, kun kuulivat, että osaan leipoa oikeaa suomalaista pullaa. Sen taidon he haluavat oppia ja minä taas olen aina haaveillut pitäväni kokkikursseja, sanoo Tuula Tuominen. Ammattinsa ansiosta hän on hyvä kuuntelija ja tuntee myös terveydenhoidon palveluverkoston.

– Mieluiten tekisin maahanmuuttajien kanssa aivan selkeitä arkisia asioita, sanoo Tuula Tuominen ja haaveilee jo tukihenkilökoulutukseen pääsystä.

Dusida Suttwinun muutti Thaimaasta Suomeen kolme vuotta sitten ja alkaa pikku hiljaa tottua kylmiin säihin. Suomen kielen opinnot ovat vielä kesken, joten vaikeissa asioissa pitää vielä turvautua englantiin.

– Thaimaa ja Suomi ovat kovin erilaisia, joten sopeutuminen on vaatinut aikansa, sanoo Dusida Suttwinun, joka on naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Ystäviä on löytynyt ja yhteydet Salossa asuviin maanmiehiin ovat varsin tiiviit. Lisäksi hän opettaa thain kieltä maahanmuuttajien lapsille.

– On erittäin tärkeää, että he eivät unohda äidinkieltään ja omaa kulttuuriaan. Opettaminen on tärkeää työtä, joten aion vielä joskus valmistua opettajaksi, sanoo Dusida Suttwinun.

Mosaiikki-projektin puitteissa ideoidaan parhaillaan myös yhteistä tekemistä suomalaisille ja ulkomaalaistaustaisille nuorille.

– Olisi hienoa, kun saisimme aikaan jonkinlaisen yhteisen, kodikkaan olohuoneen, sanoo Irmeli Leino.