sunnuntai 21. helmikuuta 2010

HS: Murtovaras pääsee Suomessa hyville ansioille

Helsingin Sanomat/Jukka Harju: Murtovaras pääsee Suomessa hyville ansioille 21.2.2010

Liettualaiset kirvesmiehet loikoilevat linnassa ja palkka juoksee, jos hyvin kävi.

Ei ihme, jos Suomi houkuttaa vuodesta toiseen baltialaisia rikosliigoja.

Ajatus tuli jälleen mieleen, kun kolme liettualaista nuorta miestä tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen Hyvinkään käräjäoikeudessa torstaina. Miehet vierailivat öiseen aikaan naisten polvisukat päässään kolmessa Prismojen tiloissa sijaitsevassa koruliikkeessä viime syksynä.

Taktiikka oli yksinkertaisin mahdollinen: ikkunat kirveillä rikki ja isot kassit koruja täyteen.

Vartijoiden valppaus ja poliisin taidot estivät kuitenkin nopeasti toiminnan jatkon. Miehet saatiin käräjille ja vankilaan.

Mutta mitä ei saatu, oli saalis. Sen olinpaikan tietävät vain rosvot, ja jos he päättävät olla siitä kertomatta, asia ei kenellekään paljastu.

Eikä saalis ollut ihan mikä tahansa taskunpohjallinen rannekoruja.

Kauppiaat vaativat lähes 400 000 euron korvauksia, koska se oli varastetun tavaran arvo hintalappujen mukaan. Oikeus velvoitti miehet maksamaan vakuutusyhtiölle noin 120 000 euroa, jotka yhtiö oli jo korvannut koruliikkeille.

Ongelma vain on, että summaa vaaditaan nyt kolmelta pennittömältä mieheltä, jotka hyvällä onnella pääsevät vankilassa pakkaamaan ruuveja. Siitä tienaa niin vähän, että ulosottoon ei välttämättä edes ryhdytä. Ja vaikka ryhdyttäisiinkin, summat olisivat marginaalisia.

Entä sitten kun miehet palaavat kotimaihinsa, voiko perintään ryhtyä sitten? Ei ihan helposti. Tilanne on vähintään haasteellinen, sanoo yksi vakuutusalan asiantuntija.

Miehillä ei ollut aiempia rikostaustoja Suomessa, joten he selviävät kolmen vuoden tuomioistaan puolellatoista. Lusiminenkin hoituu heidän kannaltaan miellyttävästi eli omassa porukassa.

Näillä näkymin miehet pääsevät ensi vuoden syksyllä vapauteen. Siitä sitten vain Länsisatamaan, laiva alle, Tallinnassa bussiin ja takaisin kotimaahan. Vapaana, ehkä jopa rikkaana miehenä.

Tiedossa ei tietenkään ole, mitä saaliille on oikeasti tapahtunut ja mikä sen arvo pimeillä markkinoilla on. Työ on voinut olla tilauskeikka ja rikoshyöty valunut jo jollekin aivan muulle, organisaation ylätaholle. Voi myös olla, että kirvesmiehet eivät lopulta pääse työnsä hedelmistä edes nauttimaan.

Joka tapauksessa yhtälö saattaa monissa köyhempien naapurimaiden hämäräpiireissä kuulostaa houkuttelevalta. Pahimmassakin tapauksessa edessä on vain lyhyehkö reissu siistissä suomalaisessa vankilassa, jossa voi vaikka pakata niitä ruuveja korvausta vastaan.

Jos lisäksi saalis on kohtuullinen ja jossain muualla kuin poliisin takavarikossa, voi päästä jo ihan kohtuullisiin päiväansioihin, ainakin jos vertaa tilannetta Baltian maiden keskipalkkoihin.

Ei se ota, jos ei annakaan.