lauantai 13. helmikuuta 2010

YLE: Kiinalaiset ovat sopeutuneet Suomeen liiankin hyvin

YLE Uutiset: Kiinalaiset ovat sopeutuneet Suomeen liiankin hyvin 13.2.2010

Toisen polven kiinalaiset puhuvat hyvää suomea, mutta usein huonoa kiinaa. Kiinalaista uuttavuotta vietetään tänä viikonloppuna.

Suomessa asuu vakituisesti noin 7 000 kiinalaista. Suuri osa heistä asuu Helsingin seudulla ja työskentelee ravintoloissa, kertoo Kiinalaisen ystävyysseuran puheenjohtaja William Law, ravintola-yrittäjä itsekin.

- Kiinalaisia on toki muillakin aloilla, aina siivojista it-ammattilaisiin, Law sanoo.

Maahan muuttaneille kiinalaisille suomi on ollut usein vaikea kieli opetella, mutta heidän lapsensa puhuvat hyvää suomea. Helsingin keskustassa kiinalaista uuttavuotta juhlistanut opiskelija Emily Wu puhuu kiinalaissyntyisten ystäviensä kanssa suomea.

- Minulla on myös perheystäviä, joiden lapset puhuvat keskenään suomea ja vanhemmilleen auttavasti kiinaa, Wu kertoo.

Kiinalaiset ovat sopeutuneet ja työllistyneet Suomeen hyvin, mutta varjopuolena kiinan kieli ja kiinalainen kulttuuri ovat yhteisöissä uhattuna. Huolissaan ollaan erityisesti nuorten kiinan kielen kirjoitustaidosta.

Suomessa Pohjoismaiden suurimmat juhlallisuudet

Helsingissä on vietetty suurta kiinalaisen uudenvuoden juhlaa vuodesta 2007. Koska muissa pohjoismaissa ei järjestetä vastaavaa tapahtumaa, saapui Helsinkiin kiinalaisia myös muista Pohjoismaista.

Kiinalaisessa kalenterissa alkaa nyt tiikerin vuosi. Suomi-Kiina-seuran laatiman horoskoopin mukaan "tiikerin vuosi tulee olemaan arvaamaton ja hallitsematon mutta täynnä uutta voimaa ja rohkeutta."

William Law uskookin, että tiikerin vuonna lama selätetään.