keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Kansan Uutiset: Puhakka vaatii pitämään kiinni pakolaiskiintiöstä

Kansan Uutiset: Puhakka vaatii pitämään kiinni pakolaiskiintiöstä 24.2.2010
Verkkouutiset: SDP:n Kiljunen hämmästelee puheita pakolaiskiintiön vähentämisestä

Suomen on otettava sovittu määrä pakolaisia, vaatii Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka.

Vasemmistoliiton mielestä Suomen on pidettävä kiinni vähintään 750 pakolaisen kiintiöstä. Puoluesihteeri Sirpa Puhakan mielestä viime päivien kiintiöpakolaiskeskustelu osoittaa, että hallituksen rivit eivät ole suorassa.

Keskustelu Suomen pakolaispolitiikasta käynnistyi viikonloppuna, kun kokoomusnuorten puheenjohtaja Wille Rydman vaati luopumaan kokonaan kiintiöpakolaisista. Pari päivää myöhemmin häntä säesti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, joka esitti kiintiöpakolaisten määrän vähentämistä.

– Ministeri Paavo Väyrysen puheet pakolaisten huonosta kotouttamisesta ovat huonosti harkittuja perusteita pakolaisten vähentämiselle. Kotouttamisen hoitamisessa on syytä katsoa peiliin. Pakolaisten kotouttamiseen ja maahan asettumiseen on varattava riittävät varat. Tässä on koko hallituksella vastuu. Kotouttamiseen ei satsattu nyt riittävästi, arvioi Puhakka.

Sirpa Puhakka korostaa, että YK:n myöntämän pakolaisaseman saavat sotien ja kriisien jaloista paenneet ihmiset.

– Suomi valikoi vielä näidenkin ihmisten joukosta sopivimmat pakolaiset. Tämän seurauksena Suomi ei ole täyttänyt kansainvälisiä velvoitteitaan ottaessaan alle sovitun määrän pakolaisia. Tämä on moraalitonta pakolaispolitiikkaa, hän toteaa.

Vasemmistoliiton mielestä Suomella on varaa huolehtia YK:ssa yhdessä sovituista pakolaisvelvoitteista.

– Mikäli taloudellinen tilanteemme tulevaisuudessa antaa myöten, tulee kiintiöpakolaisten määrää mieluummin nostaa, sanoo Puhakka.

___________________________________________

Verkkouutiset: SDP:n Kiljunen hämmästelee puheita pakolaiskiintiön vähentämisestä

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd.) ihmettelee kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk.) kantaa pakolaiskiintiön vähentämisestä.

Kiljunen huomauttaa, että Väyrynen on Suomen hallituksen ministereistä se, jonka tehtävänä on kantaa vastuu maailmanlaajuisesta köyhyydestä ja eriarvoisuudesta.
- Kuinka juuri hän voi rokottaa kurjista kurjimpia ihmisiä, kysyy Kiljunen.

Hän toteaa, että pakolaiset ovat suojattomimpia ihmisiä maailmassa ja pakolaisleireistä tulevat kiintiöpakolaiset ovat heistä kaikkein huonoimmassa asemassa. Pakolaiset muodostavat noin 10 prosenttia Suomen ulkomaalaisväestöstä. Yli 50 prosenttia Suomessa asuvista ulkomaalaisista on EU:n alueelta.

- Miksi ministeri Väyrynen ei kiinnitä maahanmuutossa huomiota oikeisiin ongelmiin, Kiljunen jatkaa.

Kiljunen ottaakin esiin suomalaiset yritykset, jotka hänen mukaansa tuovat maahan halpatyövoimaa, joiden avulla poljetaan työehtoja.

- Rakennusalalla arvioidaan olevan noin 30 000 ulkomaalaista työntekijää, joista suurin osa työskentelee suomalaisten yritysten ylläpitämässä harmaassa taloudessa, Kiljunen tietää.