keskiviikko 10. helmikuuta 2010

HS: Kokoomus ja vihreät eri mieltä maahanmuuttajien kouluista

Helsingin Sanomat: Kokoomus ja vihreät eri mieltä maahanmuuttajien kouluista 10.2.2010

Espoon kokoomuksen Tommi Laakso: Hyssyttely ei auta. Vihreiden Nina Knaapila ei näe ongelmaa.

Espoolaisilla poliitikoilla on hyvin erilaisia mielipiteitä maahanmuuttajaoppilaiden keskittymisestä tiettyihin kouluihin. Suurista valtuustoryhmistä kokoomus ja Sdp ovat sitä mieltä, että keskittymistä pitäisi pyrkiä ehkäisemään. Vihreät eivät näe asiaa ongelmallisena.

Kokoomuksen ryhmän johtaja Tommi Laakso sanoo että "hyssyttely ei johda mihinkään" näissä asioissa. "Jos joku väittää, että vanhemmat eivät ole reagoineet asiaan, se ei pidä paikkaansa."

Sitä vastoin vihreiden valtuustoryhmän johtaja Nina Knaapila on eri linjoilla. "Jos maahanmuuttajaoppilailla on kielellisiä ongelmia, niistä aiheutuvia haittoja pystytään käsittääkseni torjumaan niillä tukitoimilla, jotka nytkin ovat käytössä."

Laakso arvioi, että maahanmuuttajataustaisten oppilaiden keskittyminen tiettyihin kouluihin näkyy jo selvästi oppilaiden vanhempien valitessa asuinalueita. Hän viittaa oppilaskatoon, jota on ilmennyt esimerkiksi Keski-Espoon koulussa Suvelassa. Koulussa olisi tilaa 726 oppilaalle, mutta oppilaita on vain nelisensataa.

Osa kouluista on Laakson mukaan puolityhjiä, koska oppilaiden vanhemmat välttelevät kouluja, joissa suuri osa oppilaista on maahanmuuttajataustaisia. Vanhemmat pystyvät vaikuttamaan lapsen koulupaikkaan hakemalla esimerkiksi erilaisiin erikoiskouluihin yläastevaiheessa.

Osa virkamiehistä edustaa Laakson mielestä vanhakantaista ajattelua, joka pyrkii keskittämään kaikki maahanmuuttajat tiettyihin kouluihin.

"Sille kierteelle on saatava loppu. Meillä ei ole vielä tapahtunut gettoutumista niin kuin Ruotsissa ja Ranskassa."

Sdp:n ryhmän johtaja Markku Sistonen sanoo, että olisi hyvä, että maahanmuuttajat saataisiin jaettua tasaisemmin eri kouluihin ja asuntoalueille. "Tällä hetkellä ongelmia ei ole, mutta täytyy muistaa että kaupungin väkiluvun kasvusta suurin osa muodostuu tulevaisuudessa maahanmuuttajista."

Matinkylässä ja Kivenlahdessa on luokkia, joissa on pelkästään maahanmuuttajaoppilaita. Opetetaan vain kieltä ja muita perusasioita.

Kuitinmäen koulussa ei ole yhtään maahanmuuttajalasta.

Kukaan haastatelluista valtuustoryhmien johtajista ei antaisi vanhemmille mahdollisuutta ohjata lapsensa kouluun, jossa maahanmuuttajataustaisia tai vieraskielisiä lapsia olisi vain vähän.

"Siihen ei voida lähteä, sehän johtaisi maahanmuuttajaoppilaiden entistä ankarampaan keskittymiseen. Kyllä tämä on hoidettava esimerkiksi asuntopolitiikan kautta", perussuomalaisten ryhmän puheenjohtaja Seppo Huhta sanoo.