Helsingin Sanomat, pääkirjoitus: Mummoja ei saa jättää ilman sosiaaliturvaa 13.2.2010
Ulkomaalaislain tiukka tulkinta on jälleen noussut keskustelun aiheeksi, kun iäkäs ja vaikeasti sairas venäläinen Irina Antonova on yritetty käännyttää takaisin Venäjälle. Nyt Antonova makaa Suomessa sairaalassa eikä häntä voida käännyttää kotimaahansa.
Iäkkäiden ja sairaiden isovanhempien dramaattiset käännytykset poliisien avustamina antavat suomalaisista viranomaisista kylmän ja sydämettömän kuvan. Rikoksista tuomittujen käännytykset hyväksytään, mutta avuttomien vanhusten riistäminen pois ainoiden lähiomaistensa luota on epäoikeudenmukaista.
Venäläisvanhuksen käännytysyrityksen yhteydessä on keskusteltu myös esityksestä, jonka mukaan isovanhempien sallittaisiin joissakin tapauksissa jäädä maahan, jos omaiset ottavat täyden vastuun heidän elättämisestään ja terveydenhoidon kustannuksista. Näin vanhuksista ei koituisi kuluja suomalaisille kunnille eikä valtiolle.
Ehdotus kuulostaa pikaratkaisulta, jota ei pidä mennä tekemään heppoisin perustein.
Kokonaan sosiaaliturvan ulkopuolelle jäävän väestöryhmän synnyttäminen ei ole viisasta. Mitä tapahtuisi näille ihmisille silloin, kun huolehtimisesta vastuun ottanut omainen loukkaantuisi, vammautuisi, sairastuisi, jäisi työttömäksi tai kuolisi? Suomeen voisi kasvaa ihmisryhmä, joka olisi kokonaan hyväntekeväisyyden tai eri järjestöjen keräysten varassa.
Yksi suomalaisen sosiaalipolitiikan peruskivistä on väestöryhmien kohteleminen tasa-arvoisesti. Pysyvän asumisoikeuden Suomessa saaneet ihmiset saavat sosiaaliturvaan ja terveydenhoitoon liittyvät palvelut samaan hintaan kuin syntyperäiset suomalaisetkin. Sitä kiveä ei ole syytä yrittää murentaa.
Vanhusten käännyttämiset johtuvat tiukasta ulkomaalaislaista, joka rajaa ydinperheen korkeintaan kahden sukupolven yhteenliittymäksi niin, että perheen lapsen pitää olla alaikäinen ja naimaton huollettava. Muille perheeseen kuuluville oleskelulupa voidaan myöntää tarkkaa harkintaa käyttäen. Lain soveltamisohjeessa korostetaan, että kohtuullisuusperustetta pitää käyttää suppeasti.
Yksistään Venäjältä hakee noin sata isovanhempaa vuodessa oleskelulupaa Suomesta. Toissa vuonna lupa myönnettiin 23 isovanhemmalle. Sairaita isovanhempia tulee yhä turistiviisumin turvin Suomeen, ja tiedotusvälineet kertovat ankeista kohtaloista silloin, kun omaiset osaavat tuoda asian julkisuuteen. Muut käännytetään vähin äänin.
Nyt olisi aika käynnistää keskustelu lain soveltamisohjeen uudistamisesta, jotta viranomaiset voisivat yksittäistapauksissa tehdä inhimillisiä päätöksiä.