perjantai 26. helmikuuta 2010

HS/Said Aden: Suomen somalialaisia ei voi niputtaa yhteen

Helsingin Sanomat, mielipide/Said Aden: Suomen somalialaisia ei voi niputtaa yhteen 26.2.2010

Kokoomusnuorten johtaja Wille Rydman ruoti Suomen pakolaispolitiikkaa (HS Kotimaa 23. 2.).

Ottamatta kantaa Rydmanin muihin näkemyksiin haluan esittää huoleni tavasta, jolla hän puhui Suomen somalialaisista, yhteiskunnan monikulttuuristumisesta ja kulttuurierojen merkityksistä.

Rydman totesi, ettei hän, toisin kuin perussuomalaiset, halua syyllistää maahanmuuttajia vaan puuttua ainoastaan järjestelmän ongelmiin. Ongelmana hän kuitenkin piti sitä, etteivät jotkut maahanmuuttajat integroidu vaan Rydmanin sanoin "säilyttävät oman kulttuurinsa käyttäytymistavat". Hän ei hyväksy toisten toimintaa "erisorttisten standardien mukaan", koska "säännöt ja lait pitää olla kaikille samat".

Rydman nimesi somalit ryhmäksi, jolla on ollut ongelmia. Millä perusteella kokoomusnuorten johtaja nimeää juuri Suomen somalialaiset ongelmien aiheuttajiksi?

Jutusta ei käynyt ilmi, aiheutuuko ongelmia siitä, että jotkut eivät noudata lakia vai siitä, että somalialaiset(kin) haluavat vaalia myös omaa kulttuuriaan Suomessa.

Rydman leimasi Suomen somalialaiset niputtaen epäanalyyttisella ja populistisella tavalla kulttuurierot, ongelmat ja rikollisuuden. Poliitikoksi haluavalta voisi odottaa vastuullisempaa tapaa puhua maahanmuuton ongelmista – joiden olemassaoloa Suomen somalialaisetkaan eivät kiellä.

Olemme tehneet paljon kotoutumisen ja myös suomalaisen yhteiskunnan rakentamisen eteen jo kahdenkymmenen vuoden ajan. Tulevaisuudenkuva kotoutumisemme osalta olisi valoisampi, jos meitä ei jatkuvasti leimattaisi, ja jos hyväksyttäisiin, että suomalaiseen kulttuuriin voi kuulua myös hyviä asioita somalialaisesta tai suomalais-somalialaisesta kulttuurista.

Silti Suomen somalialaisyhteisö on edelleen huolissaan erityisesti maahanmuuttajanuorten asemasta ja tulevaisuudesta. Mistä he löytävät paikkansa yhteiskunnassa, jos heihin suhtaudutaan vihamielisesti ja heidät nähdään vain uhkana tai ongelmana? Kokoomusnuoriltakin olisi rakentavampaa politiikkaa vaikka kutsua somalialaisnuoria mukaan omaan toimintaan kuin tällä tavoin leimata koko somalialaisyhteisöä.

Said Aden
puheenjohtaja
Suomen somaliliitto