lauantai 27. helmikuuta 2010

HS: Romanikerjäläiset palasivat entistä laajemmalle alueelle

Helsingin Sanomat: Romanikerjäläiset palasivat entistä laajemmalle alueelle 27.2.2010

Viitisenkymmentä Romanian romania on asettunut pääkaupunkiseudulle viimeksi kuluneiden parin viikon aikana. Osa heistä on aiemmin talvella Helsingistä pois lähteneitä romanikerjäläisiä, mutta joukossa on uusiakin kasvoja.

Kolmisenkymmentä romanikerjäläistä oli hätämajoituksessa Diakonissalaitoksella Munkkisaaressa, mutta majoituksen takarajaksi asetettuun tammikuun loppuun mennessä perheelliset romanit lähtivät pakoon Suomen talvea takaisin Romaniaan.

Hätämajoituksen järjestämisessä oli mukana Helsingin kaupunki, jolle siitä aiheutui noin 80 000 euron kulut.

"Nyt joukko on 20–50-vuotiaita, eikä lapsia tai vanhuksia ole näkynyt, kun kenttätyöntekijämme ovat käyneet jututtamassa romaneja", kertoo Diakonissalaitoksen viestintäpäällikkö Markku Niskanen.

Romanikerjäläiset ovat nyt laajentaneet reviiriään Helsingin keskustasta muualle pääkaupunkiseudulle. Heitä on Niskasen mukaan ainakin Helsingin Malmilla ja Kontulassa, Espoon Leppävaarassa ja Kauniaisissa.

"Aion elättää itseni keräämällä pulloja", kertoo Helsingin Kyläsaaren asuntovaunuleiriin noin viikko sitten saapunut Valentin Vilceanu.

Hän sanoo tulleensa maahan Virosta laivalla. Matka Romaniasta maksoi noin 200 euroa.

"Siellä ei ole töitä, eikä Romanian valtion maksamalla 20 euron kuukausittaisella sosiaalituella elä", Vilceanu kuvailee.

Komisario Tom Packalén Helsingin poliisista epäilee, ettei pulloja keräämällä pysty peittämään matkasta ja Suomessa elämisestä koituvia kuluja.

"Meillä poliisissa ei ole vielä havaintoja tästä uudesta aallosta. Kerjääminen ei kuitenkaan tuota monta euroa päivässä, joten tulonlähde on jokin muu. Lähinnä poliisi on törmännyt omaisuusrikoksiin", Packalén sanoo.