sunnuntai 28. helmikuuta 2010

ESS: Ihmissalakuljetustutkinta jäi kesken

Etelä-Suomen Sanomat: Ihmissalakuljetustutkinta jäi kesken 28.2.2010

Suomen suurimman ihmissalakuljetusjutun tutkinta kaatui, kun Korkein oikeus sattui samoihin aikoihin tekemään ennakkopäätöksen toisessa, pienemmässä jutussa.

Pikkujutun vapauttava päätös vei pohjan pois Suomen suurimmalta, vielä keskeneräiseltä ihmissalakuljetuksen ja ihmiskaupan selvittelyltä.

Kuusi liikemiestä oli marraskuusta helmikuun alkuun saakka tutkintavankeudessa rikosepäilyjen vuoksi. Laittoman maahanmuuton järjestämisestä epäillyt ovat nyt vapaita jatkamaan kiinalaistuotteiden tukku- ja vähittäismyyntitoimintaa Suomessa.

Heille ei myöskään ole asetettu matkustusrajoituksia. Tiettävästi osa heistä on matkustanut takaisin Kiinaan paikallisen uuden vuoden viettoon.

Liikemiesten uskotaan palaavan takaisin hoitamaan Kouvolan China Centerin toimintaa.

Oli jo matkalla syyteharkintaan

Rikostutkinta oli ennen keskeytymistä etenemässä syyteharkintaan. Rajavartiolaitoksen tutkijoilla oli mielestään vahvaa näyttöä siitä, että maahan oli tuotu jopa kymmeniä henkilöitä väärien matkustusasiakirjojen avulla.
- Jäljelle jäisi tietysti tutkiminen muilla asiassa esiin tulleilla rikosnimikkeillä, kuten väärennös tai väärennetyn kirjallisen todistuksen antaminen, sanoo rikostarkastaja Jari Nyström rajavartiolaitoksesta.

Sivurikoksista koituvat seuraamukset olisivat kuitenkin sen verran pieniä, ettei se Nyströmin mukaan enää puolla esimerkiksi henkilöiden talteenottoa kuulustelujen ajaksi.
- KKO:n päätös merkitsi käytännössä tämäntyyppisten rikosten tutkinnan estymistä, hän harmittelee.

Asiaan on puuttunut myös valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki, joka muuttaisi lakia niin, että se kriminalisoi viisumin hankkimisen valehtelemalla.
- Tiettävästi valtakunnansyyttäjän virasto on jo tehnyt oikeusministeriölle esityksen lain muuttamisesta. Mielestäni nykyisen lain puute on se, ettei siinä missään kohdin selkeästi todeta, että väärin perustein saatu viisumi olisi laiton, Nyström toteaa.