torstai 11. helmikuuta 2010

YLE: Hyssälä tyrmää iäkkäiden oman oleskeluluvan

YLE Uutiset: Hyssälä tyrmää iäkkäiden oman oleskeluluvan 11.2.2010

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä tyrmää ajatuksen oleskeluluvasta, joka ei oikeuttaisi sosiaaliturvaan. Maahanmuuttovirasto väläytti keskiviikkona uudenlaista oleskelulupaa Suomeen tuleville iäkkäille omaisille. Käännytykset ovat nostattaneet tunteita.

Viimeksi keskiviikkona huonokuntoinen venäläisvanhus oli päätyä tyttärensä hoivista Suomesta itärajalle, mutta sairaalaan joutuminen pelasti vanhuksen toistaiseksi käännytykseltä.

Mieliä kuohuttavia käännytystapauksia on ihmetelty myös Maahanmuuttovirastossa. Johtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta väläytti eilen Suomeen tuleville iäkkäille omaisille kokonaan uudenlaista oleskelulupaa. Sillä olisi helpompi päästä Suomeen, mutta sosiaaliturvaan ei olisi oikeutta. Ministeri Hyssälä tyrmää ehdotuksen.

- Suomessahan on asumiseen perustuva sosiaaliturva. Minun on hyvin vaikea kuvitella kenen intresseissä voisi olla, ei ainakaan ihmisten itsensä, että maassa voisi olla ilman sosiaaliturvaa, Hyssälä sanoo.

Perustuslaki takaa toimeentulon

Pohjoismaista Tanskassa on kolmiportainen järjestelmä, jossa sosiaaliturvaa parantaa esimerkiksi kansalaisuus. Kotimaassa järjestökentällä arvioidaan, että sosiaaliturvan evääminen vanhuksilta voi olla vastoin Suomen perustuslakia.

- Se suurin kyseenalainen asia on se, että meidän perustuslain 19. pykälä takaa kaikille viimesijaisen toimeentuloturvan. Jos mentäisiin siihen, että meillä on laillisesti täällä olevia ihmisiä, jotka pudotettaisiin pois siitä kategoriasta, se olisi valtava muutos, sanoo Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros.

Maahanmuuttoviraston pohdintojen mukaan vanhusten kulut pitäisi kattaa esimerkiksi vakuutuksista tai omaisten pussista. Ihmisoikeusliitossa toimeentulo herättää kysymyksiä, jos tulovirta maahantulon jälkeen esimerkiksi lakkaa.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen tulee vuosittain viisumilla useita satoja iäkkäitä ihmisiä, jotka hakevat Suomesta oleskelulupaa omaistensa perusteella. Ihmisoikeusliitossa on ymmärrystä maahanmuuttoviraston avaukselle uudesta oleskeluluvasta, koska käännytykset ovat nykyisin vaikeita.

- Jos niiden asia etenee, jotka pystyvät järjestämään itsensä taakse mediahuomion, ja muiden ei, niin kyllä tämä on tärkeä keskustelunavaus, pohtii Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros.