perjantai 12. helmikuuta 2010

Uusi Suomi: Arkkiatri Pelkonen lopettaisi ympärileikkaukset

Uusi Suomi/STT: Arkkiatri Pelkonen lopettaisi ympärileikkaukset 12.2.2010

Arkkiatri Risto Pelkonen toivoo, että ympärileikkauksista luovuttaisiin. Hän kuitenkin toteaa kirkon pod.fi-sivustolla, että kyseessä on juutalaisten ja muslimien asia, johon muut eivät voi vaikuttaa.

Pelkonen pitää suurimpana ongelmana sitä, että ympärileikkaus tehdään lapselle, joka ei voi sanoa omaa mielipidettään.

Suomessa juutalaispojan vanhemmat ovat saaneet syytteet muun muassa törkeästä pahoinpitelystä. Vanhemmat olivat kutsuneet ulkomailta rabbin, joka ympärileikkasi heidän poikansa. Lapsi joutui myöhemmin sairaalaan verenvuodon takia.


_________________________________________________________

Pod.fi: Arkkiatri Pelkonen luopuisi ympärileikkauksista

Arkkiatri Risto Pelkosen mukaan olisi hyvä, jos ympärileikkauksista luovuttaisiin kokonaan. Pelkonen kuitenkin toteaa, että kyseessä on juutalaisten ja muslimien asia, johon muut eivät voi vaikuttaa. Aiheesta olisi Pelkosen mukaan hyvä keskustella.

- Suurimpana ongelmana on se, että ympärileikkaus tehdään lapselle, joka ei voi sanoa omaa mielipidettään.
Tärkeää olisi, että lapset olisivat sen ikäisiä, että he saisivat itse päättää omasta ympärileikkauksestaan, arkkiatri Risto Pelkonen sanoo.

Juutalainen laki sanoo, että poika tulee ympärileikata kahdeksan päivän vanhana.

- Tämä on päätös, jonka vanhemmat tekevät lapsensa puolesta, sanoo Juutalaisen seurakunnan asiamies Dan Kantor. Kantorin mukaan ympärileikkaus on juutalaisille uskonnollinen määräys.

- Juutalaisuuden jatkuvuus olisi uhattuna Suomessa, jos ympärileikkaukset kiellettäisiin, Kantor sanoo.

Dan Kantorin mukaan Suomessa ei ole sellaista lakia, joka sanoo, että ympärileikkauksen pitää suorittaa lääkäri. Korkein oikeus on linjannut, ettei poikalapsen ympärileikkaaminen ole rikos, kun se tehdään asianmukaisesti.

Arkkiatri Risto Pelkosen mukaan ympärileikkaus pitää toteuttaa normaalia hoitokäytäntöä noudattaen.

- Suomessa juutalaiset lääkärit ovat tehneet ympärileikkauksia asianmukaisesti, arkkiatri sanoo.

Dan Kantor vahvistaa, että suomalaiset ympärileikkaajat ovat lääkäreitä. Suurin osa maailmalla olevista juutalaisen uskonnon mukaisista ympärileikkaajista eli moheleista ei ole lääkäreitä vaan kyseiseen tehtävään koulutettuja henkilöitä.

Ympärileikkauksista nousi kohu, kun suomalaiset vanhemmat kutsuivat Englannista rabbin ympärileikkaamaan kahdeksanpäiväisen poikansa. Myöhemmin lapsi alkoi vuotaa verta, ja vanhemmat veivät hänet sairaalaan. Vanhempia syytetään muun muassa törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjä vaatii vanhemmille puolentoista vuoden ehdollisia vankeusrangaistuksia. Tapaus sattui toissa vuonna. Vanhemmat kiistävät syytteen.