perjantai 12. helmikuuta 2010

Uusi Suomi: Zyskowicz tarttui mummopulmaan – ”Ei täysimääräistä sosiaaliturvaa”

Uusi Suomi: Zyskowicz tarttui mummopulmaan – ”Ei täysimääräistä sosiaaliturvaa” 12.2.2010

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Ben Zyskowicz pitää selvittämisen arvoisena ehdotusta, joka mahdollistaisi alemman sosiaaliturvan tason Suomesta oleskeluluvan saaneille vanhuksille. Kyse olisi aivan uudenlaisesta oleskeluluvasta.

Asia nousi esille tällä viikolla, kun liikuntakyvyttömän 81-vuotiaan Irina Antonovan käännyttämispäätöstä ryhdyttiin panemaan käytäntöön. Antonovan tapauksesta on raportoinut myös Kermen Soitu Uuden Suomen blogissaan. Alemman sosiaaliturvan mahdollisuutta pohti toissapäivänä julkisuudessa maahanmuuttoyksikön tulosaluejohtaja Olli Koskipirtti Maahanmuuttovirastosta ja sen torjui tuoreeltaan sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.).

Zyskowicz sanoo Uudelle Suomelle olevansa kuitenkin valmis harkitsemaan tällaista mallia. Hän pohtii, että tällöin vanhusten sosiaaliturva voitaisiin turvata omaisten ottamilla vakuutuksiin tai muutoin omaisten kustannuksella.

- Tämä olisi omaisille parempi vaihtoehto kuin Suomesta karkottaminen. Näin oleskelu Suomessa omaisten luona mahdollistuisi, vaikkakin ilman täysimääräistä sosiaaliturvaa, Zyskowicz miettii.

Suurempana ongelman Zyskowicz näkee perheenyhdistämispolitiikan ja niin kutsutut "ankkurilapset". Hän pitää kyseenalaisena sitä, että Suomi näyttäisi olevan Maailman anteliain maa, mitä tulee perheiden yhdistämiseen. Tällä Zyskowicz viittaa Ylen maanantaina esittämään MOT-ohjelmaan.

- Suomessa ilmeisen automaattisesti alaikäisen turvapaikanhakijan perhe pyritään yhdistämään Suomeen. Näin turvapaikanhakija saa perässään vaikkapa 15 henkilöä Suomeen. Pitäisi kuitenkin harkita perheen yhdistämistä lähtömaahansa, Zyskowicz toteaa.

Hän perustelee kantaansa sillä, että nykyinen tilanne näyttäisi kannustavan esimerkiksi somalialaisia perheitä maksamaan salakuljettajille siitä, että lapsi saadaan Suomeen.

- Ei ole turvallista lähettää lasta vieraiden ihmisten matkaan. Me emme tiedä, kuinka moni lapsi jää sille matkalle, enkä ole vakuuttunut, että tämä on kovin viisasta ja lapsen edun mukaista politiikkaa, Zyskowicz sanoo.

Kokoomusryhmän varapuheenjohtaja piikitteli maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia (r.) eilisellä eduskunnan kyselytunnilla ja Zyskowicz sanoo, ettei ole mikään salaisuus, että hallituksen piirissä on ollut näkemyseroja turvapaikkapolitiikassa. Hän antaa Thorsille kuitenkin kiitosta siitä, että tämä on tuomassa eduskunnan käsittelyyn lainmuutosta, joka puuttuisi EU-maista tuleviin turvapaikanhakijoihin.

Zyskowiczin mukaan tällaisia turvapaikanhakijoita tuli viime joulukuussa yksistään 500 Bulgariasta. Uuden lakiehdotuksen mukaan oikeus sosiaaliturvaan evättäisiin heti, kun turvapaikanhakijalle annetaan kielteinen päätös.

- Tarkoitus ei ole heittää ihmisiä niin sanotusti kadulle, vaan ennaltaehkäistä aiheettomia turvapaikanhakijoita.

- Lähtökohtaisesti Euroopan unioni on arvoyhteisö ja on selvää, ettei unionin sisältä pitäisi voida tulla yhtään henkilöä anomaan turvapaikkaa, Zyskowicz kertoo.

Hän myöntää, että romanivähemmistön tilanne on surkea Bulgariassa ja Romaniassa, mutta tähän pitää Zyskowiczin mielestä puuttua EU:n politiikalla eikä turvapaikkapolitiikalla.