torstai 25. helmikuuta 2010

YLE: Romanikerjäläiset palasivat Helsinkiin

YLE Helsinki: Romanikerjäläiset palasivat Helsinkiin 25.2.2010
YLE Helsinki: Talouskriisi ajaa romanikerjäläisiä kotimaastaan

Osa Romanian romaneista lähti Suomesta tammikuun lopulla, mutta Diakonissalaitoksen tietojen mukaan heitä on tullut nyt takaisin Helsinkiin. Mukana on sekä ennen Helsingissä olleita että uusia tulokkaita.

Tarkempaa tietoa romanien oleskelupaikasta ei tällä hetkellä ole, mutta ilmeisesti he ovat palanneet Kalasatamaan, jossa kerjäläiset ovat leiriytyneet aiemminkin.

Diakonissalaitokselle ei ainakaan toistaiseksi ole tullut pyyntöä puuttua tilanteeseen.

Diakonissalaitos ja Helsingin kaupunki järjestivät yhdessä hätämajoitusta romanikerjäläisperheille kylmän talven takia. Joulukuun puolivälissä avattu hätämajoitus purettiin tammikuun lopussa, ja perheet poistuivat Suomesta.

Nyt Suomeen tulleiden joukossa uskotaan olevan sekä aiemmin täällä olleita että uusia henkilöitä.

Helsingissä arvioidaan olevan tällä hetkellä pari-kolmekymmentä Romanian romania.

________________________________

YLE Helsinki: Talouskriisi ajaa romanikerjäläisiä kotimaastaan

Viime viikkoina Helsinkiin palanneet Romanian romanit ovat kertoneet, että lisää romaneja on tulossa kevään mittaan Suomeen. Lapsia ja vanhuksia ei ole nähty vielä saapuneiden joukossa.

Noin 50 tulokkaan joukossa on sekä uusia vierailijoita että Suomessa jo olleita romaneja. Helsingin Diakonissalaitoksen jututtamat romanit ovat kertoneet, että paluun syynä on Suomessa aiemmin kerättyjen rahojen hupeneminen.

– He ovat kertoneet, että kevään mittaan myös sukulaisia ja tuttuja on tulossa Romaniasta Suomeen, sanoo Diakonissalaitoksen viestintäpäällikkö Markku Niskanen.

Romaniassa jylläävä talouskriisi on hankaloittanut romanien asemaa entisestään. Laitoksen mielestä onkin mahdollista, että kriisi saattaa ajaa yhä useamman romanin pois maastaan. Romanien määrä Helsingissä on vielä tällä hetkellä pienempi kuin samaan aikaan viime vuonna.

Tänä vuonna romanialaiset eivät ole sijoittuneet pelkästään Helsingin keskustaan, vaan heitä on nähty esimerkiksi Malmilla, Kontulassa, Kauniaisissa ja Espoon Leppävaarassa.

Suomeen palanneet romanit ovat Diakonissalaitoksen havaintojen mukaan aikuisia, noin 20–50 -vuotiaita.

– Haavoittuvimmat ryhmät, lapset ja vanhukset puuttuvat ryhmästä, Niskanen arvioi.

Akuuttia tarvetta hätämajoitukselle ei siis näyttäisi olevan. Laitos järjesti pahimpien pakkasten aikaan majoitusta perheille, mutta he poistuivat Suomesta tammikuun lopulla. Helsingin kaupunki maksoi perheiden matkalippuja takaisin kotimaahan.