lauantai 27. helmikuuta 2010

Pohjalainen: Internetin nurjiin puoliin törmätään jatkuvasti

Pohjalainen, pääkirjoitus: Internetin nurjiin puoliin törmätään jatkuvasti 27.2.2010
Mirka Muukkonen: Medialle 0-toleranssi rasismin suhteen! (blogi)
Pohjalainen, mielipide/Ari Laakso: Rasismia ja rikoksia 4.3.2010

Internetin nurjiin puoliin törmätään nykyään jatkuvasti. Verkosta on syntynyt mielikuva sanomisen paikkana, jossa sanoista ei tarvitse juuri vastuuta kantaa, ei juridista eikä moraalista.

Yksi rajujen hyökkäysten kohde on ministeri Astrid Thors (r.). Facebookissa, jota myös kauniisti sosiaaliseksi mediaksi kutsutaan, ministerin päälle on ladeltu sellaisia uhkauksia, että Thors on joutunut tekemään niistä rikosilmoituksen.

Hän on ollut viime aikoina erityisesti niiden hampaissa, jotka arvostelevat kärjekkäimmin Suomen harjoittamaa maahanmuuttopolitiikkaa.

Thorsille pitää nostaa hattua, kun hän nyt käy käsiksi netin arkipäivään ja laittaa asiat poliisitutkintaan.

Ministeri myös perustelee toimensa osuvasti, kun hän sanoo, että tuoreimpia nettikirjoituksia ja uhkauksia ei voi enää puolustella sananvapaudella.

Hän on oikeassa myös vaatiessaan, että moisesta pitää tehdä loppu. Toinen vaihtoehto nimittäin on se, että muuten joku voi pitää avoimesti rasistisia uhkauksia laillisina ja pahimmassa tapauksessa vaikka ryhtyä sanoista tekoihin.

Niin on, sillä uhkauskirjoitukset voi ymmärtää myös yllytykseksi. Thors korostaakin oivallisesti asian moraalista puolta. Rasistisista rikoksista on moraalisessa vastuussa myös se, joka villitsee niihin muita vaikkapa nettikeskustelussa.

_____________________________________________________

Mirka Muukkonen: Medialle 0-toleranssi rasismin suhteen!

Rasistit tai maahanmuuttokriitikot ovat jälleen päässeet otsikoihin perustettuaan facebookiin ryhmiä, joissa vaaditaan maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin ampumista. Ryhmiä on mm. perustettu nimillä ”Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!” ja ”ampukaa astrid thors”.

Kun media käsittelee rasismiin ja ihmisoikeusrikkomuksiin liittyviä asioita, niin medialta tulisi vaatia 0-toleranssia rasismin suhteen. Olen viime aikoina keskustellut useamman toimittaja-ystäväni kanssas siitä, miten samasta aiheesta voidaan kirjoittaa hyvinkin erilainen juttu. Sama aihe, mutta uutisen sisältö voi olla positiivinen tai negatiivinen, lähestymiskulmat, tuastataustoitus, neutraalius, mitä sanotaan tai jätetään sanomatta. Aidon, kunnollisen journalismin taso on todella vaihtelevaa.

Hyvänä esimerkkinä toimii Turun Sanomien eilinen uutisointi näistä ministerin ampumiseen kannustavista ryhmistä. TS uutisoi haastatelleensa toista perustajaa, joka kommentoi "en tiennyt ettei niin saa tehdä" ja kuittauksella "ihan läpällä vain". Kuultuaan, että hänestä on tehty rikosilmoitus, hän tyytyy toteamaan "täytyypä poistaa äkkiä". No, sinänsä on hyvä päästää nämä tyypit ääneen ja kommentoimaan, sillä toki kaikki täysjärkiset tajuaa, että toisen ampumiseen kannustavaa ryhmää ei ole laillista perustaa facebookiin tai muualle sosiaaliseen mediaan.

Se, mikä minua kismittää asiassa, on TS:n erittäin yksipuolinen uutisointi. Vaikka he eivät olisikaan tavoittaneet toista tekijää haastatteluun, olisi toimitus halutessaan voinut tehdä rasismikriittisempää uutisointia ja taustoittaa uutinen paremmin. Jopa keltainen media Ilta-Sanomat on pystynyt tähän faktalaatikossaan.

Uutisoinnista ei nimittäin selviä, että toista päätekijöistä kohtaan on nostettu samasta aiheesta jo kaksikin rikossyytettä. Toinen syyte tuli, kun kyseinen henkilö uhkasi Vasemmsitonuorten varapuheenjohtaja Minna Minkkistä polttouunilla. Tämä toinen tekijä on myös perustanut useita kertoja aiemmin vastaavia ihmisoikeuksia loukkaavia ja uhkaavia ryhmiä facebookiin. Ja kyseinen henkilö nyt sattuu vielä olemaan erään kaupungin varavaltuutettu. Lukijan on vaikea harjoittaa mediakriittisyyttä, jos toimitus uutisoi yksipuolisesti tai suppeasti asioista. Poliittisesta elämästä tämä on median taholta tuttua toimintaa minulle ja sen kanssa tyydyn elämään, mutta rasismin suhteen en.

TS olisi voinut myös halutessaan voinut linjata, kuinka kyseisiä kirjoituksia voi enää perustella sananvapaudella. TS olisi voinut nostaa esiin, kuinka tällaiseen jatkuvaan ja säännölliseen toimintaa tulisi jo vihdoin puuttua ja vaikka haastattella tahoja, jotka kertovat keinoa puuttua jatkuvaan rasistiseen toimintaan ja ihmisloukkauksien kiihottamiseen. Vaikka poliittisesti olen Thorsin kanssa eri linjoilla, niin en sentään hänen ampumista toivo. Sen sijaan toivon, että nyt kun rikosilmoituksen takana on sentään ministeri, niin asiaan vihdoin puututaan kovalla otteella. Elämmehän kai sentään vielä oikeusvaltiossa?

Medialla on todella suuri rooli ja vaikutusvalta vallitsevaan yleiseen mielipiteeseen. Ei ole siis ihan sama, miten rasismista ja ihmisoikeusrikkomuksista tai niihin kiihottamisesta uutisoidaan. Kannustan siis teitä lukijani, aina kun törmäätte yksipuoliseen uutisointiin rasismin suhteen, ottamaan yhteyttä toimitukseen ja antamaan palautetta. Medialta tulee vaatia 0-toleranssia rasismin suhteen.

_______________________________________________

Pohjalainen, mielipide/Ari Laakso: Rasismia ja rikoksia

Pohjalaisen pääkirjoituksessa 27.2. käsiteltiin mm. internetin nurjia puolia. Siinä tuotiin esiin Facebookin sivusto, joka oli suunnattu maahanmuutto- ja Eurooppa-ministeri Astrid Thorsia (Rkp) vastaan. En ole tarkemmin tutustunut tuohon sivustoon, mutta mitä ilmeisimmin se on mauton ja varmaankin rikostutkinnan väärtti. Sekin on totta, että maahanmuuttopolitiikan epäonnistumisen syyt ovat henkilöityneet liiaksikin ministeri Throsiin.

Maahanmuuttopolitiikassa on tehty 90-luvun alusta saakka karkeita virheitä, joiden seuraukset tälle maalle ovat massiivisia. Taannoinen MOT-ohjelma antoi siitä esimakua.

Kannattaa muistaa myös mitä tapahtuu parasta aikaa kaikkialla läntisessä Euroopassa. Hyvänä esimerkkinä on Malmön Rosengård, joka on ollut viime kuukaudet liki sotatilassa. Samaa tapahtuu kaikkialla. Ne ovat eurooppalaisen sisällissodan alkusoittoja. Meillä toistetaan ja ollaan toistamassa kaikki samat virheet.

Kansalaisille alkavat viimeinkin kirkastua virheiden seuraukset.

Pääkirjoituksessa mainitaan myös "rasistiset rikokset". Suomen lainsäädännön mukaan edes rasismi ei ole rikos, sen sijaan se voi olla rikoksen motiivina tuomiota koventava tekijä. Pääkirjoituksessa mainitaan, että "rasistisista rikoksista on moraalisessa vastuussa myös se, joka villitsee niihin muita vaikkapa nettikeskustelussa". Eikö vähintäänkin moraalinen vastuu ole, jos yllyttää mihin tahansa rikokseen? Jos ministeriä on solvattu, onko se myös rasismia?

Sanomattakin on selvää, että tuollaiset sivustot palvelevat kaikkein vähiten niiden etua, jotka haluavat ylläpitää asiapohjaista maahanmuuttokriittistä keskustelua. Nyt ei vain leimakirveiden saisi antaa heilua siihen suuntaankaan.