maanantai 22. helmikuuta 2010

MTV3: Kiinalaishoitajia Pohjanmaan kautta Eurooppaan

MTV3/STT: Kiinalaishoitajia Pohjanmaan kautta Eurooppaan 22.2.2010

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu on alkanut myydä täydennyskoulutusta kiinalaisille sairaanhoitajille. Tarkoituksena on, että nämä saisivat pätevyyden työskennellä Euroopassa.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun suomalainen korkeakoulu tarjoaa niin sanottua koulutusvientiä ulkomaille.

Ensimmäinen ryhmä kiinalaisia sairaanhoitajia saapui Kokkolaan tammikuussa. Koulutus kestää kaikkiaan puolitoista vuotta, ja sen alkuosa järjestettiin syksyllä Shanghaissa.

_______________________________________________________

Verkkouutiset/STT: Kokkola näyttää esimerkkiä koulutusviennissä

Kun ensimmäinen ryhmä kiinalaisia sairaanhoitajia saapui tammikuussa opiskelemaan Kokkolaan, kaupungissa paukkui 30 asteen pakkanen.

Nuoria naisia oli kuitenkin evästetty Suomen ilmastosta, joten he tiesivät sonnustautua lämpimiin vaatteisiin. Sairaanhoitajien kansainvälisiä täydennysopintoja suorittaa Kokkolassa paraikaa kahdeksan kiinalaista hoitajaa.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu on ensimmäinen suomalainen korkeakoulu, joka on aloittanut koulutusviennin ulkomaille. Shanghaista tulleille sairaanhoitajille on räätälöity yhden ja puolen vuoden mittainen lisäkoulutus, joka antaa heille pätevyyden toimia hoitajina Euroopassa.

Hoitajilla on takanaan kolmivuotinen amerikkalainen sairaanhoitajakoulutus kotimaassaan.

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulu on tehnyt vuosikaudet yhteistyötä sairaanhoitajia Shanghaissa kouluttavan oppilaitoksen kanssa. Kiinasta on käynyt opettajia luennoimassa Kokkolassa, ja myös opiskelijavaihtoa on ollut.

- Tämä yhteistyö antoi hyvän pohjan vientikoulutuksen aloittamiselle, kertoo lehtori Saara Hiltunen.

Kiinalaisopiskelijat uskaltautuivat Kokkolaan sen jälkeen, kun he kuulivat yhden ryhmäläisen ylistäviä kertomuksia Suomesta. Pari vuotta sitten Kokkolassa vaihdossa ollut kiinalaisopiskelija ihastui Suomen luontoon. Myös täkäläinen rauha miellytti 20 miljoonan asukkaan Shanghaissa asuvaa nuorta naista.

Mielivät töihin Suomeen

Koulutus aloitettiin viime syksynä Shanghaissa, jonne matkasi kaksi opettajaa Kokkolasta. Puolen vuoden opetusjakson jälkeen kiinalaisryhmä matkasi sitten Kokkolaan.

Hiltunen kehuu kiinalaisia oppilaitaan työteliäiksi ja hyvin motivoituneiksi. Monen toiveissa on jäädä hoitajaksi Suomeen, mitä silmälläpitäen koulutukseen kuuluu myös suomen kielen opintoja.

Opiskelu Suomessa maksaa kiinalaisopiskelijoille 13000 euroa. Lukukausimaksujen lisäksi he maksavat itse myös matkansa, asumisensa ja ruokailunsa.

- Maksu on suuri, mutta se on silti kansainvälisesti kilpailukykyinen. Moni kiinalainen lähtee opiskelemaan esimerkiksi Australiaan tai Amerikkaan. Siellä hinnat ovat huomattavasti korkeammat, huomauttaa Hiltunen.

Muut eivät ole saaneet vielä koulutustaan kaupaksi

Vaikka kiinnostus koulutusvientiin on suurta, toistaiseksi muut korkeakoulut eivät ole saaneet koulutustaan kaupaksi.

Ainakaan opetusministeriön tiedossa ei ole, että Kokkolan kaltaisia koulutushankkeita olisi piakkoin alkamassa muissa korkeakouluissa, kertoo kansainvälisten asiain johtaja Jaana Palojärvi opetusministeriöstä. Sopivan partnerin löytäminen ei ole helppoa.

- Seuraavaksi pitää katsoa, miten hankkeita voitaisiin helpottaa myös lainsäädännöllisesti. Pitäisi löytää joustavampi malli, jolla korkeakoulut saisivat hankkeitaan toteutettua. Kansainväliset koulutusmarkkinat ovat hyvin erilaisia kuin Suomessa. Niiden hallinnollinen organisointi ei ole mikään yksinkertainen juttu, myöntää Palojärvi.

Ammattikorkeakoulujen puolella kysyntää on etenkin sairaanhoitaja- ja insinöörikoulutuksesta. Muista korkeakouluista kysytään eniten lääketieteen ja tietotekniikka-alan koulutusta.

Korkeakoulut ovat voineet myydä tilauskoulutusta ulkomaille pari vuotta sitten voimaan tulleen lakimuutoksen jälkeen.