tiistai 16. helmikuuta 2010

YLE: Rasismi on nuoren identiteetille kova kolaus

YLE Etelä-Karjala: Rasismi on nuoren identiteetille kova kolaus 16.2.2010

Maahanmuuttajanuoret kokevat rasismin heitä ohjaavia aikuisia laajemmin. Nuorisotutkimus-verkoston tutkijan Antti Kivijärven mukaan aikuiset yhdistävät rasismiin skinit, väkivallan ja huutelun kadulla, mutta nuorisolle rasismi on arkisempaa.

Rasismi ilmenee mm. ryhmän ulkopuolelle sulkemisena esimerkiksi koulussa tai nuorisotalolla. Aikuisille rasisimi on yksi kiusaamisen muoto, mutta nuorten identiteetille se voi olla suuri kolaus.

- Nuorille se on jotain ihan erityistä, mikä satuttaa kulttuurista tai etnistä identiteettiä paljon isommalla tavalla kuin aikuiset uskaltavat kuvitellakaan. Ja se nimenomaan kiinnittyy siihen omaan taustaan eikä vaikkapa silmälaseihin tai muihin asioihin, joista voidaan nuoria ja lapsia kiusata, sanoo tutkija Antti Kivijärvi.

Antti Kivijärvi on selvittänyt nuorisotyöntekijöiden ja monikulttuuristen nuorten käsityksiä rasismista yhdessä tutkija Veronika Honkasalon kanssa. He haastattelivat 40:tä nuorta ja 83:a nuorisotyöntekijää. Aihetta koskeva artikkeli julkaistaan syksyllä Maahanmuuttajasukupolvi-teoksessa.