perjantai 19. helmikuuta 2010

HS: Maahanmuuttajia aletaan imeä töihin lisäväen voimin

Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajia aletaan imeä töihin lisäväen voimin 19.2.2010

Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajien työhönohjaus tehostuu tänä keväänä.

Helsingin, Espoon ja Vantaan työ- ja elinkeinotoimistoihin palkataan noin 40 ihmistä lisää tekemään maahanmuuttajien työnhakusuunnitelmia.

Lisäresurssit ovat valtion ja pääkaupunkiseudun kaupunkien joulukuisen kädenpaiskauksen tulos. Valtio myönsi 2,6 miljoonan euron vuosittaisen lisärahoituksen, ja Helsinki, Espoo ja Vantaa laittavat kekoon yhteensä kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Sopimus on voimassa vuoden 2012 loppuun.

Työllistymiseen ehdittiin toivoa lisää luistoa jo pitkään. Sopimuksesta neuvoteltiin peräti puolitoista vuotta, ja samalla työnhakijoita tuli koko ajan lisää.

"Olemme tähän sopimukseen erittäin tyytyväisiä", Helsingin kaupungin maahanmuuttoasioiden johtaja Annika Forsander iloitsee.

"Ihmiset ovat saattaneet joutua odottamaan jopa kuukausia, ennen kuin ovat henkilökohtaisesti tavanneet yhtäkään virkailijaa."

Helsingin työ- ja elinkeinotoimiston maahanmuuttajayksikössä henkilövahvuus lähes kaksinkertaistuu.

Yksikkö huolehtii vasta maahan saapuneista työnhakijoista, joiden työllistymistä ei voi jättää netti-ilmoitusten selaamisen varaan.

"Henkilökohtaisen ohjauksen tarve on erittäin suuri", yksikön johtaja Marjatta Erharuyi muistuttaa.

Lisäresurssit eivät helpota kotouttamiskoulutuksen takkuamista.

Maahanmuuttajien on edelleen hankala saada toivomiaan kielikursseja ja koulutusta sekä motivaatiota vastaavaa työtä.

"Maassaolon alkuvaiheessa on usein hyvin suuri halu työntekoon. Systeemin pitäisi imaista hakijat nopeasti työputkeen ja kyetä tarjoamaan heille muutakin kuin siivoustyötä", Forsander kritisoi.