torstai 18. helmikuuta 2010

Turun Sanomat: Kansanäänestys maahanmuutosta

Turun Sanomat, mielipide/Ari Kallio: Kansanäänestys maahanmuutosta 18.2.2010

Monikulttuurisuus on nykyään suosiossa. Historia ja nykypäivä kuitenkin osoittaa, että monikulttuuriset maat ovat usein epävakaita.

Esimerkiksi siirtomaiden rajat vedettiin aikoinaan mielivaltaisesti kansallisuus- ja kielialueista piittaamatta. Niiden itsenäistyttyä seurauksena on ollut runsaasti aseellisia konflikteja. Kehittyneempiäkin monikansallisia valtioita vaivaa usein epävakaisuus. Espanjasta pyrkivät eroon baskit ja katalonialaiset, Isosta-Britanniasta Skotlanti, flaamien ja valloonien Belgia natisee liitoksissaan, Jugoslavia on jo hajonnut, Neuvostoliiton hajoamisen eräs syy oli monikansallisuus. Tshekkoslovakiakin on jo historiaa. Ranskankielinen Quebec pyrkii eroon Kanadasta. Jättivaltioita Intiaa ja Kiinaakin vaivaavat kansallisuus- ja uskonnolliset kiistat.

Yhdysvallat esimerkkinä monikulttuurisuudesta on mahdollisimman huono. Ensin viedään väkivalloin intiaanien maat, ja asutetaan ne kaikilla maailman kansoilla. Lisäksi Yhdysvallat kohtelee värillisiään lähinnä toisen luokan kansalaisina mustasta presidentistä huolimatta.

Tästä näkökulmasta ei tunnu järkevältä, että EU:maihin rakennetaan massiivisella maahanmutolla monikulttuurisuutta mikä aiheuttaa epävakautta ja väkivaltaa, muun muassa lisääntyviä nuorisomellakoita. Ongelmana ovat varsinkin kovin erilaisista kulttuureista tulleet. Maahanmuuton lisääntyessä koko eurooppalainen kulttuurikin voi vaaraantua.

Maahanmuuttoa ei juuri tarvita jos pidennetään työuria, työllistetään työttömät ja lisätään syntyvyyttä. Toisaalta runsaan maahanmuuton seurauksena suomalainenkin kulttuuri voi vähitellen hävitä ja jopa englanti korvata suomen kielen. Maahanmuuton vähentäminenkään ei merkitse globaalista vastuusta vetäytymistä jos säästyvät varat siirretään kehitysavuksi. Kehitysmaissa niistä on paljon enemmän hyötyä matalan kustannustason takia. Maahanmuuton vähentämistä estävistä sopimuksistakin voidaan irtautua.

Kaikkialla kuitenkin toitotetaan, että meillä ei muka ole vaihtoehtoa. Maahanmuuton kannatus perustuukin osin puutteellisiin tietoihin. Mutta nopeasti lisääntyvä turvapaikanhakijoiden määrä ja ääri-islamin nousu huolestuttaa jo monia suomalaisia ja lisää kriittisyyttä. Mutta on niitäkin, jotka tietoisesti haluavat monikulttuurisuutta ja maailmaa, jossa ei tarvita enää valtioiden rajoja. Mielenkiintoinen ajatus sinänsä.

Rajat perustuvat tarpeeseen erottaa eri kulttuurit toisistaan. Onhan samaan kulttuuriin kuuluvia helpompaa ja taloudellisempaa hallita. Kun ihmiset ymmärtävät paremmin toisiaan yhteistoiminta sujuu. Ihmiskunnan koko elämän rikkaus toteutuneekin parhaiten kansallisvaltioden puitteissa. Ne takaavat parhaiten myös pienien kansojen ja kielien olemassaolon.

Koska valta kuuluu perustuslain mukaan kansalle ja koska kyseessä on koko kulttuurimme tulevaisuuteen liittyvä keskeinen asia, perusteltua olisi järjestää kansanäänestys ja kysyä äänestäjiltä asianmukaisen ennakkovalistuksen kera mistä ja kuinka paljon maahanmuuttajia halutaan.

Kirjoittaja on turkulainen valtiotieteen maisteri.