perjantai 26. helmikuuta 2010

Turun Sanomat: Suomeen virtaa prostituoituja Afrikasta ja Etelä-Amerikasta

Turun Sanomat: Suomeen virtaa prostituoituja Afrikasta ja Etelä-Amerikasta 26.2.2010

Ilmiön taustalla Norjan tiukentunut laki ja lisääntynyt liikkuvuus

Suomessa toimivaa prostituutiota johdetaan yhä kauempaa. Poliisin mukaan prostituoitujen joukossa on yhä useammin kansallisuuksia, jotka eivät ole Suomessa aikaisemmin toimineet. Prostituoituja on viime aikoina tullut muun muassa Etelä-Amerikan ja Afrikan maista, kuten Brasiliasta ja Nigeriasta. Tähän asti seksibisnes on ollut lähinnä Venäjältä ja Baltiasta johdettujen liigojen sekä paikallisten yrittäjien käsissä.

Osasyynä uusien kansallisuuksien ilmaantumiseen on Norjan tiukentunut laki, joka kieltää seksin ostamisen. Suomessa seksin ostaminen on kiellettyä vain parituksen tai ihmiskaupan uhrilta.

Rikoskomisario Seppo Sillanpään mukaan suurin osa Suomessa toimivista ulkomaalaista prostituoiduista on paritettuja.

Seksityöläisten tukiyhdistyksen Pro Tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen vahvistaa poliisin näkemyksen. Kauppisen mukaan Suomessa toimii parhaillaankin kymmeniä prostituoituja maista, joista heitä ei ole aiemmin tullut. Kauppisen mukaan ilmiöön vaikuttaa Norjan lain lisäksi se, että prostituoidut liikkuvat useammin maasta toiseen.

– Heitä on kyllä käännytettykin tehokkaasti, välillä turhankin rivakasti. Asiaa voisi tarkastella useammin ihmiskauppanäkökulmasta, Kauppinen toteaa.