perjantai 26. helmikuuta 2010

IS: Kuntapoliitikko perusti ministerille tapporyhmän

Ilta-Sanomat: Kuntapoliitikko perusti ministerille tapporyhmän 26.2.2010
Helsingin Sanomat: Varavaltuutettu perusti viharyhmän maahanmuuttoministerille
MTV3: Kuntapoliitikko perusti ministerille tapporyhmän
YLE: Poliisiylijohtaja Paatero ottaa ministeriin kohdistuneen tappouhkauksen vakavasti
Svenska YLE: Astrid Thors polisanmäler mordhot
YLE International: Police Investigate Facebook Threats Against Migration Minister
Iltalehti: Thors tekee rikosilmoituksen Facebook-uhkailusta
HBL: Mordgrupp mot Astrid Thors på webben
HBL: "Risk gå med i mordgrupp"
Syd-Österbotten: Fler hatgrupper mot Thors på Facebook
Österbottens Tidning: Thors polisanmäler hoten på Facebook
Uusi Suomi: Facebook-tappouhkaus: Thors tekee rikosilmoituksen
Turun Sanomat: Ampukaa Astrid Thors -ryhmän perustaja: ”Ihan läpällä vaan”
Verkkoapila/STT: Poliisi tutkii Thorsin Facebook-uhkailua

Aamulehti: Facebookissa uhataan ministeriä tappamisella 25.2.2010
Verkkouutiset: Facebook-ryhmä uhoaa ministerin tapolla

Internetin Facebook-sivustolle on perustettu ryhmä "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!".

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia uhkaavan ryhmän perustajana näkyy hämäläisen kunnan kunnanvaltuuston varavaltuutettu.

- Olemme havainneet ryhmän. Thorsille tulee internetissä jatkuvasti törkyviestejä ja uhkauksia, kertoo valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen.

- Laiton uhkaus on asianomistajarikos. Toistaiseksi Thors ei ole rikosilmoituksia näistä tehnyt.

- Ministeriä toki kohdellaan kuten muitakin kansalaisia, joten häneltä edellytetään ilmoitusta laittomasta uhkauksesta, jos hän siihen päätyy, kertoi rikosylikomisario Tero Haapala Ilta-Sanomille perjantaina.

- Suojelupoliisi hoitaa sinänsä ministereihin liittyvien uhkatekijöiden seurannan, huomautti Haapala.

- Olemme jo krp:ssä saaneet julkisten lähteiden perusteella selvitetyksi, että perustetun tapporyhmän takana on eräs lasinpuhaltaja, joka kotipaikkakunnallaan on varavaltuutettu kunnanvaltuustossa.

- Mies on jo aikaisemmin kirjoitellut erilaisia ulkomaalaisiin kohdistettuja uhkailuja ja muita ikäviä kirjoituksia, joten hän joutuu ainakin puhutteluun tai kuulusteluun, huomautti Haapala.

(2. versio)

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors (r) tekee rikosilmoituksen Facebookiin avatusta ryhmästä, jossa uhkaillaan hänen tappamisellaan.

Facebookiin on perustettu ryhmä "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!". Ryhmän on perustanut hämäläinen kuntapoliitikko.

Tutkinnan käynnistäminen asiasta edellyttää rikosilmoitusta, sillä laiton uhkaus on asianomistajarikos.

- Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta emmekä selvästi viestitä, että avoimesti rasistiset uhkailut eivät ole hyväksyttävissä, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin, Thors sanoo.

- Kun keskustelu verkossa muuttuu näin aggressiiviseksi, on olemassa vaara, että syyttömät joutuvat kärsimään. Se joka sanoin villitsee rasistisiin rikoksiin, on moraalisesti vastuussa, jos joku niitä myös tekee.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen kertoo, että Thorsille tulee internetissä jatkuvasti törkyviestejä ja uhkauksia.

- Ministeriä toki kohdellaan kuten muitakin kansalaisia, joten häneltä edellytetään ilmoitusta laittomasta uhkauksesta, kertoi rikosylikomisario Tero Haapala Ilta-Sanomille perjantai-aamuna.

- Suojelupoliisi hoitaa sinänsä ministereihin liittyvien uhkatekijöiden seurannan, huomautti Haapala.

- Olemme jo krp:ssä saaneet julkisten lähteiden perusteella selvitetyksi, että perustetun tapporyhmän takana on eräs lasinpuhaltaja, joka kotipaikkakunnallaan on varavaltuutettu kunnanvaltuustossa.

- Mies on jo aikaisemmin kirjoitellut erilaisia ulkomaalaisiin kohdistettuja uhkailuja ja muita ikäviä kirjoituksia, joten hän joutuu ainakin puhutteluun tai kuulusteluun, huomautti Haapala.

Kaksi rikosilmoitusta aikaisemmin

Varavaltuutetun toiminnasta Facebookissa on tehty aiemmin ainakin kaksi rikosilmoitusta.

Vasemmistonuorten varapuheenjohtaja Minna Minkkinen katsoi kunnallispoliitikon syyllistyneen kunnianloukkaukseen viime kesäkuussa. Varavaltuutettu vihjasi Facebookin keskustelussa, että Minkkistä varten tulisi "lämmittää polttouuni".

Vuonna 2008 varavaltuutettu perusti Facebookiin ryhmän "Hakataan Teuvo heteroks". Julkkisstylisti Teuvo Loman teki ryhmästä rikosilmoituksen.

Varavaltuutettu on perustanut myös useita rasistisia ryhmiä Facebookiin. Varavaltuutetun sivulla on esillä video, jossa hän esiintyy skinhead-tyylisissä asusteissa ja tekee natsitervehdyksen.

________________________________________________________

Helsingin Sanomat: Varavaltuutettu perusti viharyhmän maahanmuuttoministerille

Hämäläinen kunnanvaltuuston varajäsen on perustanut Facebookiin ryhmän, jonka perusajatus on uhata maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsia (r). Ryhmän nimi on "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!".

Asiasta kertoo Ilta-Sanomat nettisivuillaan.

Ilta-Sanomille kommentoinut valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen kertoo, että Thorsille tulee jatkuvasti törkyviestejä ja uhkauksia. Thors ei ole toistaiseksi tehnyt viesteistä rikosilmoituksia. Laiton uhkaus on asianomistajarikos, joten poliisi ei virallisesti tutki asiaa.

Suojelupoliisi toki seuraa ministereihin kohdistuvia uhkia jatkuvasti.

Lehden haastatteleman keskusrikospoliisin rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan viharyhmän perustaja joutuu ainakin puhutteluun. Mies on harrastanut vihakirjoittelua internetissä aiemminkin.
_________________________________________________________

Aamulehti: Facebookissa uhataan ministeriä tappamisella

Facebook-sivustolle on ilmestynyt suomalainen ryhmä, jolla uhataan suomalaista ministeriä tappamisella.

Ryhmän on perustanut pirkanmaalainen aloitteleva perussuomalaisten kunnallispoliitikko, joka on kunnostautunut aiemminkin kyseenalaisten ryhmien perustamisessa.

Aiemmin sama henkilö on perustanut muun muassa ryhmän, jossa yllytettiin hakkaamaan Teuvo Loman ja ryhmän, jossa yllytettiin auttamaan "somaliystävämme taksiin kotiin". Hän on myös uhannut vasemmistolaista nuorisopoliitikkoa polttouunilla.

_________________________________________________________

Verkkouutiset: Facebook-ryhmä uhoaa ministerin tapolla

Facebookissa on perustettu suomalaisen ministerin tappamisesta hehkuttava ryhmä.

Ilmeisesti keskiviikon tai torstain aikana perustettu Facebook-ryhmä toteaa jo nimessään, että sen jäsenet ovat valmiita vankilaan erään nimeämänsä ministerin tappamisesta.

Ryhmässä oli torstai-iltana 56 jäsentä. Ryhmän logossa ao. ministerin kasvojen yli on vedetty kieltomerkki.

Facebook-ryhmän kuvauksen mukaan on lähes kunnia-asia istua kyseisen ministerin taposta muutama vuosi.

______________________________________________

MTV3: Kuntapoliitikko perusti ministerille tapporyhmän

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsia vastaan on perustettu uhkaava ryhmä internetin Facebookissa. Ilta-Sanomien mukaan ryhmä on nimeltään ”Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta!!”.

Lehden tietojen mukaan ryhmän on perustanut hämäläisen kunnan kunnanvaltuuston puheenjohtaja.

Ministeri Thors ei ole tehnyt rikosilmoitusta asiasta. KRP:n rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan ministeriltä edellytetään ilmoitusta laittomasta uhkauksesta, jos hän siihen päätyy. Haapalan mukaan ministerien liittyvien uhkauksien seurantaa hoitaa suojelupoliisi.

- Olemme jo krp:ssä saaneet julkisten lähteiden perusteella selvitetyksi, että perustetun tapporyhmän takana on eräs lasinpuhaltaja, joka kotipaikkakunnallaan on varavaltuutettu kunnanvaltuustossa, Haapala kertoo IS:lle.

Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen kertoo, että ryhmä on havaittu myös valtioneuvostossa.

_____________________________________________________

YLE: Poliisiylijohtaja Paatero ottaa ministeriin kohdistuneen tappouhkauksen vakavasti

Nettiuhkailu sosiaalisen median kautta on lisääntynyt räjähdysmäisesti viime vuosien aikana. Esimerkiksi maahanmuuttoministeri Astrid Thorsille on perustettu Facebookissa ryhmä "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!" Poliisiylijohtaja Mikko Paatero kehottaa ihmisiä miettimään tarkoin mihin nettiryhmiin kannattaa liittyä.

Maahanmuuttoministeri Astrid Thorsin tappouhkaus on vain jäävuoren huippu, sillä muutaman viime vuoden aikana nettiuhkailu on lisääntynyt reippaasti.

Valtioneuvosto on Thorsiin kohdistuneesta uhkauksesta tietoinen, ja myös poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitää tapausta vakavana.

- Poliisi selvittää asiaa parhaillaan asiaan kuuluvalla vakavuudella, Paatero toteaa.

Poliisi ei vahvista vielä, millä rikosnimikkeellä asiaa tutkitaan.

- Ensin selvitämme, kuka tämän takana on. Sen jälkeen pohdimme toimenpiteitä, Paatero toteaa.

Ilta-Sanomien mukaan nettiryhmän takana on hämäläisen kunnan kunnanvaltuutettu.

Omalla kasvoilla ja nimellä

Paateron mukaan nettiuhkailu on tullut Facebookin kaltaisen sosiaalisen median kautta erittäin helpoksi. Nettiuhkailua on ollut jo vuosien ajan, mutta sosiaalinen media on synnyttänyt uuden trendin. Nyt ihmiset esiintyvät tapporyhmänkin uhkauksessa omalla kasvoillaan ja nimellään.

Poliisiylijohtaja toteaakin, että ihmisten kannattaisi pohtia tarkemmin tämänkaltaisiin ryhmiin liittymistä. Astrid Thorsille tehdyn ryhmän jäsenistökin saattaa saada jälkiseuraamuksia.

- Jos uhkaus on lainvastainen, ja jos ryhmän perustajan lisäksi muutkin ovat tukeneet toimintaa, voi vastuu kohdistua muihinkin kuin varsinaiseen uhkauksen tekijään, Paatero kertoo.

Liittyminen tämänkaltaiseen ryhmään ei periaatteessa ole laitonta, mikäli ryhmään liittynyt ei tue ryhmän toimintaa. Astrid Thorsille perustettuun tapporyhmään on liittynyt jo 130 ihmistä, ja suurin osa ryhmän kirjoituksista on vihamielisistä niin maahanmuuttajia kuin maahanmuuttoministeriäkin kohtaan.

Poliisin keinot vähissä

Poliisiylijohtaja on huolestunut tämänkaltaisten ääriryhmien kokoontumisesta sosiaalisessa mediassa.

- Jos ääriryhmiä syntyy verkossa, ja niiden ryhmiin liittyy paljon jäseniä, on se huolestuttava suunta. Tällaista toimintaa on seurattava tarkkaan.

Poliisilla ei kuitenkaan ole kovinkaan hyviä keinoja valvoa internetissä tapahtuvia uhkauksia.

- Jokaista tapausta pitää seurata ja arvioida erikseen, Paatero sanoo.

______________________________________________________

Svenska YLE: Astrid Thors polisanmäler mordhot

Migrationsminister Astrid Thors (SFP) har polisanmält det mordhot hon hade utsatts för på Facebook.

En grupp som kallar sig "Jag är redo att sitta några år i fängelse för att ha tagit livet av Astrid Thors" har bildats på Facebook. Gruppen hade i morse drygt etthundra medlemmar.

Bakom gruppen står en fullmäktigesuppleant i en kommun i Tavastland. Suppleanten har också tidigare anklagats för rasistiska utspel på Facebook, och har brottsanmälts två gånger.

Statsrådets säkerhetschef Timo Härkönen säger att gruppen är under uppsikt. Astrid Thors själv har inte gjort någon polisanmälan ännu.

________________________________________________________

Iltalehti: Thors tekee rikosilmoituksen Facebook-uhkailusta

Ministeri on päättänyt tehdä Facebook-viesteistä rikosilmoituksen, koska katsoo ettei kirjoituksia voi enää perustella sananvapaudella.

- Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta emmekä selvästi viestitä, että avoimesti rasistiset uhkailut eivät ole hyväksyttävissä, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin, sanoo Thors.

Thorsin maahanmuuttopolitiikkaa on moitittu verkossa runsaasti. Facebookiin perustettiin jopa ryhmä, jonka otsikossa oltiin valmiita menemään vankilaan ministerin taposta.

- Kun keskustelu verkossa muuttuu näin aggressiiviseksi, on olemassa vaara, että syyttömät joutuvat kärsimään. Se joka sanoin villitsee rasistisiin rikoksiin, on moraalisesti vastuussa, jos joku niitä myös tekee, Thors lisää.

__________________________________________________________

HBL: Mordgrupp mot Astrid Thors på webben

En grupp där medlemmarna säger sig vara beredda att ta sitt straff för att mörda migrationsminister Astrid Thors har dykt upp på Facebook på webben. Hittills har 119 personer anslutit sig.

Det är den sannfinländske suppleanten i Urjala kommunfullmäktige Rami Sipilä som grundat den nya Facebook-gruppen. Gruppen går under namnet "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorsin taposta!!" (Jag är beredd att sitta av något år för mordet på Astrid Thors). Iltasanomat berättade först om gruppen.

Sipilä har tidigare gjort sig känd som mannen som i fjol hotade Vänsterungas Minna Minkkinen med brännugnarna i Auschwitz efter att hon kallat Sipiläs och hans kamraters Hitlerhälsning för smaklös. Sipilä ligger också bakom gruppen "Hakataan Teuvo heteroks!" (Låt oss banka Teuvo till hetero). Kändisstylisten Teuvo Loman polisanmälde gruppen. Sipilä har också startat flera rasistiska grupper.

Thors måste själv anmäla hotet till polisen för att det ska undersökas. Också skyddspolisen håller sitt öga på hot mot ministrar.

---

HBL: "Risk gå med i mordgrupp"

De som är med i Facebookgruppen "Jag är redo att sitta inne några år för mordet på Astrid Thors" tar en betydande risk.

Det säger professorn i straffrätt vid Åbo universitet, Jussi Tapani.

Den som vill vara helt säker på att den inte gör sig skyldig till ett brott ska inte gå med i den nu aktuella Facebookgruppen som "vill ha ihjäl" Astrid Thors.

– Fallet med Facebookgruppen mot Thors kompliceras av att det också finns Facebookgrupper för goda ändamål och verklig påverkan. Då är det svårt att direkt avfärda den här typen av hatgrupper som lustiga skämt, säger Jussi Tapani.

Tapani nämner två brott som medlemmarna i gruppen och dess grundare eventuellt begår. Brottsrubriceringarna är "olaga hot" eller "offentlig uppmaning till brott". För vardera brottet är straffet böter eller fängelse i max två år.

– Bägge brotten kräver att Thors verkligen upplever sig hotad. Mycket hänger på hennes subjektiva känslor.
I juridiska termer heter det anstiftan om någon uppmanar en annan till brott.

Kan man tänka sig att grundaren till Facebook-gruppen är delskyldig och kan dömas för anstiftan om någon av medlemmarna skulle försöka skada Thors?

– Det är en hypotetiskt intressant fråga. Det är osannolikt att gruppens grundare kan dömas för anstiftan om någon av medlemmarna försöker eller begår ett brott mot Thors liv eller hälsa, säger Tapani.

En sak som enligt Jussi Tapani inverkar graverande på den juridiska bedömningen av fallet med Facebookgruppen mot Thors är den allt hårdare invandrarfientliga debatten i kombination med att Thors är minister för invandrarpolitiken.

______________________________________________

Syd-Öserbotten: Fler hatgrupper mot Thors på Facebook

Det finns nu flera hatgrupper mot migrationsminister Astrid Thors (SFP) på nätcommunityn Facebook. Några är uppenbarligen startade efter att tidningen Ilta-Sanomat skrev om en grupp som innehåller hot mot henne.

Några av de nya grupperna har också titlar med direkta hot. En heter helt kort "skjut Astrid Thors". En annan uppmanar ministern att skjuta sig själv. En tredje heter, fritt översatt från finska, "Astrid Thors till Åland och en bomb efter".

Ytterligare ett antal grupper finns, med varierande antal medlemmar, som berör Thors. Samtliga är rasistiska, eller en blandning av rasism och hets mot svenskspråkiga.

______________________________________________________

Österbottens Tidning: Thors polisanmäler hoten på Facebook

Minister Astrid Thors har polisanmält de hot som senaste dygnet har förekommit mot henne på Facebook. "Skriverierna kan inte längre motiveras med yttrandefriheten", säger hon.

Thors har beslutat att låta polisen utreda Facebook-skriverierna.

- Om vi inte sätter stopp och signalerar att öppna hot med rasistiska motiv inte kan accepteras, kan någon få för sig att det är legitimt att gå från ord till handling, säger Thors.

- När tonen i diskussionerna på nätet blir till denna grad aggressiv finns det risk för att oskyldiga drabbas. Den som i ord uppviglar till rasistiska brott kan inte tvätta händerna ifall någon skrider till handling, tillägger Thors.

_______________________________________________________

Uusi Suomi: Facebook-tappouhkaus: Thors tekee rikosilmoituksen

Facebookissa on viimeisen vuorokauden aikana esiintynyt kirjoittelua ja uhkauksia ministeri Astrid Thorsia (r.) kohtaan. Thorsin mukaan kirjoituksia ei voi enää perustella sananvapaudella. Thors on päättänyt tehdä kirjoituksista rikosilmoituksen poliisille.

Facebookiin perustettu ryhmä uhosi olevansa valmis menemään vaikka vankilaan ministerin taposta. Ryhmässä on tällä hetkellä 132 jäsentä.

- Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta emmekä selvästi viestitä, että avoimesti rasistiset uhkailut eivät ole hyväksyttävissä, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin, sanoo Thors.

- Kun keskustelu verkossa muuttuu näin aggressiiviseksi, on olemassa vaara, että syyttömät joutuvat kärsimään. Se joka sanoin villitsee rasistisiin rikoksiin, on moraalisesti vastuussa, jos joku niitä myös tekee, Thors lisää.

________________________________________________

Turun Sanomat: Ampukaa Astrid Thors -ryhmän perustaja: ”Ihan läpällä vaan”

Maahanmuuttoministeri Astrid Thors on tehnyt rikosilmoituksen häneen kohdistuneista internetuhkailuista. Hänen mukaansa Facebookissa viimeisen vuorokauden aikana esiintynyttä kirjoittelua ei voi enää perustella sananvapaudella.

Thors haluaa rikosilmoituksella viestittää, että rasistinen uhkailu ei ole hyväksyttävää.

”Jos emme tee loppua tällaisesta kirjoittelusta, joku voi luulla, että on laillista siirtyä sanoista tekoihin”, ministeri Thors perustelee tiedotteessaan.

Facebookiin on muun muassa perustettu ryhmä nimeltä ”Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!” ja ”ampukaa astrid thors”.

Turun Sanomat tavoitti jälkimmäisen ryhmän perustaneen Janne Pulkkisen . Mies kiistää, että hänen tarkoituksensa olisi ollut uhata ministeriä tai edes kritisoida hänen työtään maahanmuuttoministerinä.

– Ihan läpällä vaan, Pulkkinen kommentoi kysyttäessä, miksi hän perusti ryhmän.

Mies yllättyi kuullessaan, että hänestä on tehty rikosilmoitus.

– Niinkö? Pitääpä poistaa äkkiä.

Pulkkinen ei omien sanojensa mukaan missään nimessä tiennyt, että ryhmän perustaminen voisi johtaa rikosilmoitukseen.

Astrid Thors on toistuvasti joutunut uhkailujen ja rajun kritiikin kohteeksi internetissä. Hänestä tehtiin taannoin myös Facebookiin valeprofiili, joka onnistui haalimaan ystävikseen liudan tunnettuja suomalaisia.

Kritiikin taustalla on yleensä ollut rasismi tai maahanmuuton vastustus.

________________________________________________

Verkkoapila/STT: Poliisi tutkii Thorsin Facebook-uhkailua

Poliisi tutkii ministeriin internetissä kohdistunutta kirjoittelua laittomana uhkauksena.

Facebookiin on hiljattain perustettu ryhmä, jonka nimi on "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!".

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors (r.) teki rikosilmoituksen tapauksesta perjantaiaamuna. Hänen mukaansa kirjoittelua ei voi enää perustella sananvapaudella.

Ryhmän on perustanut Facebook-käyttäjä, jonka nimissä on aiemminkin uhkailtu vähemmistöjä ja poliitikkoja. Rikosylikomisario Tero Haapalan mukaan poliisi on lähes vakuuttunut ryhmän perustajan henkilöllisyydestä.

–Tietenkin internetissä on pieni mahdollisuus, että joku olisi sen hänen nimissään tehnyt, Haapala sanoi.

Haapala arvioi, ettei ryhmään liittymällä sinänsä syyllisty rikokseen. Hän muistuttaa, että nettikeskustelut ovat kuitenkin tuhansien ihmisten nähtävillä ja puheet niissä voivat täyttää jonkin rikoksen tunnusmerkistön.

Professori: Jäsen ottaa huomattavan riskin

Turun yliopiston rikosoikeuden professorin Jussi Tapanin mielestä Thors-viharyhmään liittyvä ottaa huomattavan riskin.

–Tällaista viharyhmää ei voi suorilta käsin selittää hupaisaksi pilailuksi.

Tapani arvioi, että ryhmän jäsenen tai sen perustajan voitaisiin ehkä katsoa syyllistyneen rikokseen. Rikosnimikkeenä tapauksessa voisi olla joko laiton uhkaus tai julkinen kehottaminen rikokseen. Molemmista voidaan sakkoihin tai korkeintaan kahden vuoden vankeuteen.

–Molempien rikosten toteutumiseen vaaditaan, että Thors on todella tuntenut itsensä uhatuksi. Paljon siis riippuu hänen itsensä kokemista tunteista.