keskiviikko 24. helmikuuta 2010

YLE: Opiskelijajärjestöt: Lukukausimaksut luovat eriarvoisuutta

YLE Uutiset: Opiskelijajärjestöt: Lukukausimaksut luovat eriarvoisuutta 24.2.2010

Opiskelijajärjestöt uskovat korkeakoulujen lukukausimaksujen luovan opiskelijoiden välille eriarvoisuutta. Opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) on hyväksynyt asetuksen, jonka myötä korkeakoulut saavat alkaa periä lukukausimaksuja EU:n ulkopuolisista maista tulevilta opiskelijoilta.

Opiskelijajärjestöt uskovat korkeakoulujen lukukausimaksujen luovan opiskelijoiden välille eriarvoisuutta.

Opetusministeri Virkkunen on hyväksynyt asetuksen, jonka myötä yliopistot ja ammattikorkeakoulut saavat alkaa periä lukukausimaksuja EU:n ulkopuolisista maista tulevilta opiskelijoilta. Kokeiluun osallistuu neljän seuraavan vuoden aikana noin 130:tä englanninkielistä koulutusohjelmaa.

- Todennäköisesti vähentää ja tekee paljon valikoivammaksi sen, että mistä maista on mahdollisuus tulla, Suomen ammattikorkeakouluopiskelijoiden liiton puheenjohtaja Simo Takanen sanoo.

Eriarvoisuutta lisää Takasen mukaan myös se, että jatkossa voi tulla tilanteita, joissa osa opiskelijoista maksaa koulutuksen ja osa ei.

Opiskelijajärjestöt pelkäävät myös kokeilun muuttumista yleiseksi käytännöksi, joka ulottuu kaikkiin opiskelijoihin.

- Monessa maassahan on lähdetty kokeilulla, joka on lopulta ulotettu myös oman maan opiskelijoihin. Tämä on ensimmäinen askel kohti maksullisuutta, ja sitä me ei missään tapauksessa haluta, sanoo Takanen.

Kokeilu on käynnistynyt vuoden alussa kestää vuoden 2014 loppuun saakka.