keskiviikko 24. helmikuuta 2010

HS: Vihreät ja vasemmistoliitto suuttuivat Väyrysen pakolaispuheista

Helsingin Sanomat: Vihreät ja vasemmistoliitto suuttuivat Väyrysen pakolaispuheista 24.2.2010
YLE Uutiset: Vihreät ja vasemmistoliitto ryöpyttävät Väyrysen pakolaiskommentteja

Taustaa:
Vihreä Lanka: Anni Sinnemäki: Somaliasta ei tulla sosiaaliturvan perässä
Jyrki Kasvi: Voi Väyrynen (blogi)
Kansan Uutiset: Puhakka vaatii pitämään kiinni pakolaiskiintiöstä

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen (kesk) pakolaiskannanotto sai keskustan hallituskumppanin vihreät tuohduksiin.

Väyrynen ilmoitti tiistaina lähettämässään kannanotossa, että Suomen pakolaiskiintiötä pitäisi pienentää. Lisäksi Väyrynen ehdotti, että kongolaisten kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta luovuttaisiin, koska he eivät Väyrysen mukaan kotoudu hyvin.

HS kertoi keskiviikkona, että kongolaisten kotoutumisesta ei ole tutkimustuloksia. Suomen pakolaiskiintiö on 750 pakolaista vuodessa, mutta Suomi ei ole vastaanottanut täyttä kiintiötä pakolaisia moniin vuosiin.

"Mitä ihmettä Väyrysellä on kongolaisia naisia ja lapsia vastaan? Väyrysen mielestä etenkään kongolaisia pakolaisia ei tulisi enää ottaa Suomeen. Käytännössä kongolaiset kiintiöpakolaiset ovat olleet Ruandan pakolaisleireiltä tulevia, järjestelmällisesti pahoinpideltyjä ja raiskattuja naisia lapsineen", vihreiden varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi kysyy blogissaan.

"Nimenomaan nämä hädänalaisista hädänalaisimmat meidän pitäisi Väyrysen mielestä siis jättää pakolaisleireille. Suomi seuloo jo nyt ottamansa kiintiöpakolaiset poikkeuksellisen tarkasti", Kasvi kirjoittaa.

Kasvi leimaa Väyrysen kannanoton vihreiden blogissa keskustan kentän kosiskeluksi.

"Vaatimus kiintiöpakolaisten määrän vähentämisestä kertoo paljon sekä Paavo Väyrysen arvoista että siitä keskustan kentästä, jota Väyrynen yrittää kosiskella", Kasvi kirjoittaa.

"Onko meillä tosiaan kehitysministeri, jonka käsitys lähimmäisestä rajoittuu vain oman vaalipiirin omiin äänestäjiin?"

Myös puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki kirjoitti asiasta blogissa.

"Maahanmuuttokriitikot ovat viime aikoina yrittäneet tarkentaa tavoitteitaan. On erikoista, että ensimmäisenä haluttaisiin estää juuri kaikkein heikoimmassa asemassa olevien, usein naisten ja lasten, auttaminen", Sinnemäki sanoo.

Sinnemäki toteaa, että Suomi ei ratkaise maailman pakolaisongelmaa tarjoamalla uuden asuinmaan 750 ihmiselle.

"Sen sijaan näille ihmisille kyse on koko elämästä. Maailman pakolaisongelmista suurimman vastuun kantavat paljon Suomea köyhemmät maat."

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka on vihreiden kanssa samoilla linjoilla.

"Väyrysen puheet pakolaisten huonosta kotouttamisesta ovat huonosti harkittuja perusteita pakolaisten vähentämiselle. Kotouttamisen hoitamisessa on syytä katsoa peiliin. Pakolaisten kotouttamiseen ja maahan asettumiseen on varattava riittävät varat. Tässä on koko hallituksella vastuu. Kotouttamiseen ei satsattu nyt riittävästi", Puhakka sanoi lähettämässään tiedotteessa.

______________________________________________________

YLE Uutiset: Vihreät ja vasemmistoliitto ryöpyttävät Väyrysen pakolaiskommentteja

Vihreät ja vasemmistoliitto ryöpyttävät ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrystä (kesk.) tämän pakolaiskiintiökommenteista.

Vihreiden varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi ihmettelee, mitä Väyrysellä on kongolaisia naisia ja lapsia vastaan. Kongolaiset kiintiöpakolaiset ovat käytännössä olleet Ruandan pakolaisleireiltä tulevia, järjestelmällisesti pahoinpideltyjä ja raiskattuja naisia lapsineen. Lisäksi he ovat kotoutuneet sijoitusmaihinsa hyvin, toisin kuin Väyrynen väittää, Kasvi kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että kiintiöpakolaiset ovat nimenomaan kansainvälisten sopimusten ja inhimillisyyden Suomelta edellyttämiä "täysin 100 % laillisia maahanmuuttajia".

Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka puolestaan sanoo, että Väyrysellä on huonosti harkittuja perusteita pakolaisten vähentämiselle. Puhakan mukaan pakolaisten kotouttamisen hoitamisessa on syytä katsoa peiliin, sillä hallitus ei ole satsannut siihen riittävästi varoja.

Vasemmistoliiton mukaan Suomen on pidettävä kiinni vähintään 750 pakolaisen kiintiöstä, Puhakka kirjoittaa. Viime vuonna Suomi jäi alle kiintiöstään.
Pääministeriehdokas pakolaiskiintiön kimpussa

Väyrynen ilmoitti tiistaina esittäneensä hallituksen piirissä pakolaiskiintiön vähentämistä ja vastustaneensa kongolaisten pakolaisten vastaanottamista ministerivaliokunnassa.

Keskustan puheenjohtajaksi ja samalla pääministeriksi pyrkivän Väyrysen mukaan Suomen pakolaiskiintiö on jo suhteellisesti yksi EU:n ja koko maailman suurimmista. Jos kiintiötä pienennettäisiin, säästyvillä rahoilla voitaisiin lisätä YK:n pakolaisjärjestöjen tukea. Kongolaispakolaisten kohdalla ongelmana ovat hänen mukaansa kotoutumisongelmat.

Väyrynen sanoo myös, ettei saanut muilta ministereiltä tukea ehdotuksilleen.

Keskustelu pakolaiskiintiöstä alkoi kokoomusnuorten puheenjohtajan Wille Rydmanin haastattelusta. Rydman kertoi Helsingin Sanomissa kannattavansa kiintiöpakolaisten vastaanottamisesta luopumista. Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen kertoi samassa jutussa, ettei Rydman edusta puolueen linjaa.