tiistai 23. helmikuuta 2010

Nelonen: Valtakunnansyyttäjä haluaa viisumihuijarit kuriin

Nelonen: Valtakunnansyyttäjä haluaa viisumihuijarit kuriin 23.2.2010

Valtakunnansyyttäjä haluaa muuttaa lakia, joka estää viisumin perumisen silloinkin, kun viisumi on hankittu valehtelemalla.

Valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki on tyytymätön korkeimman oikeuden tuoreeseen päätökseen, jossa lakia tulkittiin niin, että viisumi on aito, vaikka se olisi hankittu valehtelemalla.

--Tässä ei ole kyse yksittäisestä tapauksesta, vaan varsin laajamittaisesta toiminnasta, jonka kriminalisoimatta jääminen on sitä kautta iso ongelma ja siksi myös minun aloitteellisuuttani vaativa, sanoi Kuusimäki Nelosen uutisille.

Poliisi vahvistaa, että laittomien maahantulijoiden toimintatapa on muuttunut.

-- Laittomilla maahantulijoilla on enemmänkin laittomine perustein myönnettyjä viisumeita kuin väärennettyjä asiakirjoja eli he ovat antaneet vääriä tietoja siitä mihin maahan tulevat ja miksi ja myös matkan kestosta, sanoo vanhempi rikoskonstaapeli Panu Toiviainen Helsingin rikospoliisista Nelosen uutisille.

--Sitten kun viisumi on myönnetty ja se on lyöty sinne passiin, niin sillä pystyy liikkumaan koko Schengen-alueella, kun taas jos on väärennetty viisumi, on koko ajan pelko siitä, että se paljastuu tarkastuksissa, jatkaa Toiviainen.

Laittomaan maahantuloon liittyy paremman elämän tavoittelun lisäksi myös runsaasti erilaista tulijoihin kohdistuvaa rikollisuutta, kuten pimeän työvoiman käyttöä, paritusta ja ihmissalakuljetusta.