sunnuntai 28. helmikuuta 2010

HBL: Wallin kritisoi nettikeskusteluja

HBL: Wallin kritisk mot webbdebatter 28.2.2010
Ilta-Sanomat/STT: Wallin vaatii: Tuomitkaa Thorsin uhkailu
Helsingin Sanomat/STT: Wallin vaatii puoluejohtajia tuomitsemaan Thorsin uhkailun
Päivi Räsänen: Tappouhkauksiin nollatoleranssi (blogi))

(käännös ruotsista)

Ministeri Stefan Wallin vaatii, että kaikki puoluejohtajat tuomitsevat murhauhkauksen, jonka kohteeksi maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors joutui Facebookissa.

Wallinin mukaan Facebook-ryhmä, jonka perustajan poliittinen koti on perussuomalaisissa, ylitti hyväksyttävyyden rajan myös virtuaalikeskustelussa.

- Politiikassa on tullut arkipäiväiseksi, että netissä joutuu sietämään sekalaisia sanallisia oksennuksia ja henkilöönkäyviä hyökkäyksiä. Mutta avointa nimienkeräämistä, jonka tarkoituksena on oikeuttaa poliittinen murha, on mahdoton hyväksyä. Tällaisen uhan edessä istuvat kaikki poliitikot ja puoluejohtajat samassa veneessä, ja heidän täytyy näyttää, että myös vapaalla keskustelulla avoimen yhteiskunnan sosiaalisissa medioissa on rajansa, sanoo Wallin.

Wallin on myös kriittinen tiedotusvälineiden tavasta käsitellä viestejä, jotka on julkaistu niiden omilla nettisivuilla.

- Kaikki itseäänkunnioittavat sanomalehdet ovat aikapäiviä sitten kieltäneet nimettömät mielipiteet yleisönosastoissa. Mutta nyt hyväksytään myös hyvin epäasialliset oksennukset, kun ne tehdään nimettöminä - internetissä. Osa sanomalehdistä julkaisee vieläpä osan nettiviesteistä paperipainoksessaan ja tällä tavalla joka tapauksessa rehabilitoi anonyymin keskustelukulttuurin. Mitään avointa medialähtöistä arvokeskustelua emme tästä tärkeästä ilmiöstä ole valitettavasti nähneet, sanoo Stefan Wallin, jolla itsellään on toimittajatausta Åbo Underrättelser -lehdessä ja Vasabladetissa.

________________________________

Ilta-Sanomat/STT: Wallin vaatii: Tuomitkaa Thorsin uhkailu

RKP:n puheenjohtaja Stefan Wallin vaatii kaikkia puoluejohtajia tuomitsemaan maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsia kohtaan esitetyt uhkaukset.

Yhteisöpalvelu Facebookiin on hiljattain perustettu ryhmä, jonka nimi on "Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!".

Wallinin mukaan avointa nimienkeruuta, jonka ilmeinen tarkoitus on poliittisen murhan legitimointi, ei voida hyväksyä, vaikka poliitikkojen onkin siedettävä kovaa kielenkäyttöä netissä.

Poliisi tutkii ministeriin internetissä kohdistunutta kirjoittelua laittomana uhkauksena.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen kiirehti ensimmäisenä tuomitsemaan Thorsin uhkailun.

- Sananvapautta kunnioittavassa yhteiskunnassa poliitikkoja saa arvostella ja poliittisista kysymyksistä, myös maahanmuuttopolitiikasta on lupa esittää monenlaisia mielipiteitä, Räsänen kirjoitti tiedotteessaan.

- Ihmisen henkeen kohdistuviin uhkailuihin on sen sijaan suhtauduttava nollatoleranssin periaatteella. Ne ryhmittymät, jotka sortuvat tällaiseen käytökseen, menettävät samalla uskottavuutensa poliittisessa keskustelussa.

___________________________________________

Päivi Räsänen: Tappouhkauksiin nollatoleranssi

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thorsia kohtaan esitetyt uhkaukset ovat ehdottoman tuomittavia. Pidän hyvänä sitä, että ministeri Thors on tehnyt rikosilmoituksen Facebook-ryhmästä, joka on otsikoitu täysin ala-arvoiseen tyyliin: ”Olen valmis istumaan muutaman vuoden Astrid Thorssin taposta!!"

Sananvapautta kunnioittavassa yhteiskunnassa poliitikkoja saa arvostella ja poliittisista kysymyksistä, myös maahanmuuttopolitiikasta on lupa esittää monenlaisia mielipiteitä. Ihmisen henkeen kohdistuviin uhkailuihin on sen sijaan suhtauduttava nollatoleranssin periaatteella. Ne ryhmittymät, jotka sortuvat tällaiseen käytökseen, menettävät samalla uskottavuutensa poliittisessa keskustelussa.