MTV3: Näpistelyturismista tullut uusi matkailumuoto 19.2.2010
Vaatteiden ja kenkien myymälävarkaudet ovat lisääntyneet selvästi. Viimeisen vuoden sisällä kasvua on ollut yli kymmenen prosenttia.
Varovaisimpien arvioiden mukaan vaatteita ja kenkiä varastetaan 1,1 prosenttia kokonaismyynnistä, Helsingin seudulla tavaraa varastetaan jopa neljä prosenttia myynnistä.
Myymälävarkaiden joukko on kaksijakoinen. Toisaalta vaatevarkauksiin syyllistyvät "normaalit" suomalaiset, mutta tilastoissa näkyy myös Suomen maantieteellinen asema.
- Idästä ja etelästä eli käytännössä Venäjältä ja Virosta tehdään tänne jopa bussimatkoja varkaustarkoituksessa, vaate-, jalkine- ja urheilukaupan etujärjestöä edustava Kankaanpää kertoo.
Hävikki näkyy hinnoissa
Varastetun tavaran arvo on vähintään 50 miljoonaa euroa vuodessa, summaa Muoti- ja tekstiilialat ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää.
Kokonaisuudessaan varastelun vaatekaupalle aiheuttamat kulut nousevat lähes 100 miljoonaan euroon, kun mukaan lasketaan varkaudentorjuntaan käytetty rahamäärä.
- Summa on suuri ja se näkyy hinnoissa. Sen maksavat kaikki, jotka vaatteita ja jalkineita ostavat. Tämä arvio on vielä alakanttiin, Kankaanpää sanoo.
"Suomalaisten moraali löystynyt"
Alalla harmitellaan höllentynyttä lainsäädäntöä, joka voi osaltaan lisätä houkutusta.
- Pieniä näpistyksiä ei enää katsota rangaistusten piiriin. Näin ollen varkaalle ei välttämättä aiheudu teostaan juuri mitään vaikeuksia.
Varastelusta haetaankin myös jännitystä.
- Varastelusta on myös tullut vähän muoti-ilmiö nuorison piirissä. Jostain syystä meillä suomalaisilla on pikkuisen tässä suhteessa moraali löystynyt.
Kankaanpään mukaan eniten vaate- ja kenkävarkauksia tehdään Itä- ja Etelä-Suomessa, koska sinne on helppo tulla ja helppo jatkaa "ostosten" kanssa muualle. Toisaalta löytyy myös tarjontaa, koska pääkaupunkiseudulla myydään 50 prosenttia Suomen vaatteista.