perjantai 10. joulukuuta 2010

HS: Helsingin kouluissa ongelmia muslimilasten uskonnonopetuksesta

Helsingin Sanomat: Helsingin kouluissa ongelmia muslimilasten uskonnonopetuksesta 10.12.2010

Kolmessa helsinkiläisessä koulussa on syntynyt tänä syksynä kiistaa uskonnonopetuksesta, kun muslimilapsille on opettanut islaminuskontoa opettaja, joka ei ole itse muslimi.

Joidenkin oppilaiden vanhempien mielestä tämä ei ole ollut sopivaa ja he ovat vaatineet opettajaksi muslimia.

Helsingin opetusviraston opetuskonsulentti Tuulia Tikkanen sanoo, että asiaa on käsitelty ja käyty läpi vanhempien kanssa koulujen vanhempainilloissa.

"Kaikki muslimivanhemmat eivät ole tästä valittaneet, mutta tämä asia on ollut ongelmallinen osalle vanhemmista", sanoo Tikkanen.

Vastaavia ongelmia uskonnonopetuksessa oli Turussa jo pari vuotta sitten.

Asiaa ratkottiin Tikkasen mukaan siten, että nämä huoltajat saivat itse seurata opetusta ja tutustua siihen oppitunneilla.

He näkevät silloin, että opetus on pedagogisesti hyvää ja seuraa opetussuunnitelmaa.

Uskonnonopetukseen liittyviä epäilyjä on kuluvana syksynä esiintynyt Itäkeskuksen peruskoulussa, Jakomäessä ja Maatullin ala-asteella. Vanhempainiltojen keskustelujen perusteella arvioiden asia koettiin Tikkasen mukaan ongelmaksi noin kymmenessä perheessä.

Asiaa on selvitetty kertomalla ja selvittämällä vanhemmille, miten opettajat meillä Suomessa valitaan.

Vanhemmille on myös selvitetty, mikä on opetusta ja mikä on uskonnollista kasvatusta.

Koulut eivät Suomessa anna uskonnollista kasvatusta, vaan se on Tikkasen mukaan kotien oikeus ja tehtävä. Suomalaisen lainsäädännön mukaan opettajan ei itse tarvitse kuulua siihen uskontokuntaan, jonka uskontoa hän opettaa.

Epäluuloja on korjattu Turusta saadun mallin mukaan siten, että islamin opetusta koulussa on seurannut joku henkilö, johon vanhemmat luottavat, jos opettaja itse ei ole tunnustava muslimi.

Tällä järjestelyllä vanhemmat ovat voineet kokea olonsa turvalliseksi.

Ongelmalliseksi on tosin osoittautunut löytää tunneille seuraajaksi tarpeeksi kielitaitoinen ihminen, joka voisi toimia tällaisena tulkkina koteihin päin.