sunnuntai 12. joulukuuta 2010

MTV3: Stubb: Uutinen Tukholman iskuista hätkähdytti

MTV3: Stubb: Uutinen Tukholman iskuista hätkähdytti 12.12.2010

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) on ilmaissut huolensa Tukholman pommiräjähdyksistä. Stubb muistuttaa, ettei vastaavaa tekoa ole Pohjoismaissa aiemmin tapahtunut.

- On hätkähdyttävää saada tällainen uutinen Tukholmasta ja näin läheltä Suomea. Huolestuttavinta on, että tämä on ensimmäinen tämänlaatuinen terrori-isku Pohjoismaissa. Totta kai se saa myös Suomen varuilleen, Stubb sanoi MTV:n uutisten haastattelussa.

Tukholman keskustassa sattui eilisiltana kaksi pommiräjähdystä, joita maan viranomaiset tutkivat terrori-iskuina. Stubbin mukaan suomalaisilla ei ole kuitenkaan syytä pelkoon.

- Tässä vaiheessa en olisi huolestunut asiasta. Kaikki terrori-iskut ovat yksittäistapauksia, ja ne pitää analysoida erikseen. Riskit ovat aina tietenkin olemassa, Stubb toteaa.

- Mikään maa ei ole lintukoto tässä mielessä. Me elämme huomattavasti pienemmässä maailmassa kuin aiemmin, ja tällaisia ei-valtiollisia toimijoita on ympäri maailmaa. Ne voivat iskeä milloin vain ja mihinkä vain. Tietysti Suomessa on hyvä valmiustila, ja viranomaiset analysoivat muun muassa tätä Tukholman tapausta.

Stubb: Tekijä oli syntyperäinen ruotsalainen

Tukholman iskun tekijä oli jättänyt viranomaisille ja uutistoimisto TT:lle varoitusviestin ennen iskuja. Viestissä mies muun muassa Ruotsin Afganistan-joukkoja.

- En usko, että tämä lisää painetta saada suomalaisjoukot pois Afganistanista. Me olemme koko ajan olleet tietoisia siitä, että tämänkaltaisia terrori-iskuja viljellään maailmalla. Ne voivat tapahtua Tukholmassa, Oslossa, Kööpenhaminassa tai Helsingissä. Tässä vaiheessa en olisi kuitenkaan Suomen kannalta kovinkaan huolestunut, Stubb toteaa.

- En lähtisi missään nimessä leimaamaan tai vertaamaan maahanmuuttoa ja terrori-iskua. Kuka tahansa voi tehdä terrori-iskuja. Minun ymmärtääkseni esimerkiksi Tukholman tekijä on syntyperäinen ruotsalainen.

Stubb on ollut yhteydessä Ruotsin ulkoministeriin Carl Bildtiin aamupäivällä. Kollegat kävivät tuolloin läpi tapahtunutta ja Stubb kertoo saaneensa lisää faktaa iskuista.