Iisalmen Sanomat: Pentti Oinonen: Norjan tragedia 20.8.2011
Viime aikoina paljon keskustelua herättäneet Norjan tapahtumat toivat esille myös paljon poliittista keskustelua, sekä pohdintaa vihapuheista ja sananvapaudesta.
Oslon pommi-iskussa kuoli kahdeksan, sekä Utoyan saarella ammuskelussa henkensä menetti 68 viatonta ihmistä. Tämä tragedia liikutti sekä Suomessa, että ulkomailla.
Heti tapahtuman jälkeen Suomessa eri tahot halusivat tuoda itseään julki järkyttävän tragedian ja sen uhrien kustannuksella. Lähdettiin tekemään ala-arvoista politiikkaa omaan pussiin.
Kärkipäässä pelejään pelailemassa olivat sosiaalidemokraatit. Lähinnä SDP:n puoluesihteeri Mikael Jungner etsi yhteyksiä norjalaisen äärioikeistolaisen mielipuolen ja perussuomalaisten välille. Perussuomalaiset ei ole äärioikeistopuolue, vaan inhimillinen puolue, jonka päämääränä on puolustaa niitä, jotka ovat nykyisessä yhteiskunnassa ohitettu. Jungner vaati myös puolueiden yhteisesti valitseman hallintovaliokunnan puheenjohtajan, perussuomalaisten Jussi Halla-ahon vaihtamista.
Vaatimus oli ennenkuulumaton.
Mielestäni sosiaalidemokraattinen puolue harrastaa inhottavaa politikointia vainajien kustannuksella. Edellä mainitusta esimerkkinä edesmenneen iskelmätähden Kari Tapion kuoleman jälkeen he väittivät Tapion lupautuneen heille eduskuntavaaliehdokkaaksi, joka myöhemmin osoittautui täysin perättömäksi väitteeksi.
Norjassa tragedia yhdisti kansaa ja siellä ymmärrettiin asian poikkeuksellisuus. Ei lähdetty politikoimaan tai säätämään lakeja uusiksi, koska näillä toimilla ei päästä kiinni ongelman ytimeen. Pihvi ei suinkaan ole tässä kohtaa aselain tiukennus, kuten Suomessa toimittiin kouluampumisten jälkeen ja nyt Norjan tapahtumien seurauksena yritetään aselakia taas tiukentaa. Syitä tulisi etsiä syvemmältä yhteiskunnasta. Mistä kumpuaa tunne, ettei pysty vaikuttamaan tai saa ääntään lainkaan kuuluviin?
Asiaa ei auta, että yritetään rajoittaa tai estää sananvapautta leimaamalla kaikki yhteiskuntakritiikki vihapuheiksi. Mitä se edes on? Miten määritellään vihapuhe? Ja jos se pystytään määrittelemään, niin onko rangaistuksena oikeudenkäynti, jolloin Suomen oikeuslaitokset ovat tukossa vihapuhe -oikeudenkäyntejä ja resurssit tärkeämpien asioiden käsittelyyn heikkenevät.
Vihapuheen määritelmä on myös paljon kiinni kuuntelijasta tai lukijasta, mikä on hänen kantansa ja miten hän haluaa asian ottaa. Perussuomalaisia on kovasti syytetty vihapuheista ja kansan kiihottamisesta. Olihan Norjan tragediakin monen mielestä perussuomalaisten syytä. Jos meidän esittämä asiallinen kritiikki esimerkiksi EU:sta tai maahanmuutosta on jonkun mielestä vihapuhetta, joka johtaa ihmisiä tekemään tuollaisia järkyttäviä tekoja, niin miten sitten meihin kohdistuva ns."vihapuhe"?
Perussuomalaisia kritisoidaan jatkuvasti lööpeissä. Mitä sitten, kun lehdistö ja nettipalstojen kirjoittelijat lietsovat tällaista vihaa perussuomalaisia kohtaan? Pitäisikö meidänkin nyt sitten pelätä, että kohta joku hyökkää aseistettuna meitä vastaan?
Äärimmäisyyksiin meneviä kommentteja keskustelupalstoilla pitäisi suitsia. Olisi hyvä, että palstoilla esiinnyttäisiin omalla nimellä. Kyllä jokaisen tulisi pystyä seisomaan mielipiteidensä takana ja kantamaan vastuu sanomisistaan.
Eduskunnan olisi syytä ottaa tämä asia käsittelyyn ja pohtia, tulisiko keskustelupalstoja muuttaa niin, että niissä olisi mahdollista esiintyä vain ja ainoastaan omalla nimellä.
Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja.