keskiviikko 31. elokuuta 2011

YLE: Valvontaisku helsinkiläisille rakennustyömaille paljasti epäselvyyksiä

YLE Helsinki: Valvontaisku helsinkiläisille rakennustyömaille paljasti epäselvyyksiä 31.8.2011

Helsinkiläisillä rakennustyömailla on useita työntekijöitä, joiden oleskeluoikeuden rekisteröinnissä on epäselvyyksiä ja laiminlyöntejä. Liki viidennes tarkastetuista runsaasta 500 työntekijästä sai kehotuksen selvittää oleskeluoikeutensa rekisteröinti poliisille.

Poliisi ja Aluehallintovirasto tarkastivat 553 ulkomaalaisen työntekijän oikeuden maassa oleskeluun ja työntekoon. Liki viidenneksellä eli 101 työntekijällä oli epäselvyyksiä ja laiminlyöntejä EU-kansalaisen oleskeluoikeuden rekisteröinnissä. Heitä kehotettiin selvittämään oleskeluoikeutensa rekisteröinti asuinpaikkansa poliisille.

16 tapauksessa rekisteröinnin laiminlyönnistä kirjattiin rikosilmoitus ulkomaalaisrikkomuksesta ja asia käsiteltiin sakkomenettelyllä. Etsintäkuulutettuja valvonnassa tavattiin 2 henkilöä.

Rakennustyömailla ei tavattu sellaisia ulkomaalaisia, joilla ei olisi ollut oikeutta maahantuloon tai maassa oleskeluun.

13 helsinkiläiselle rakennustyömaalle tehty valvontaisku oli osa valtakunnallista teemavalvontaa. Poliisin mukaan tulosten perusteella on tarvetta tehostaa ulkomaalaiseen työvoimaan sekä harmaaseen talouteen kohdentuvaa kenttävalvontaa myös tulevaisuudessa.