maanantai 29. elokuuta 2011

Demari: Milloin maahanmuuttokritiikki menee överiksi?

Demari: Milloin maahanmuuttokritiikki menee överiksi? 29.8.2011

Onko sallittua vaatia, että kaikki rajat laitetaan kiinni? Saako maahanmuuttajista käyttää halventavia nimityksiä? Saako urbaaneja legendoja levittää?

Sopivan maahanmuuttopuheen raja on häilyvä. Sen hahmottelemiseksi poimimme netistä maahanmuuttoa koskevia esimerkkikommentteja. Pyysimme asiantuntijoita arvioimaan niitä ja luokittelimme arvioiden pohjalta kommentit sallittaviin ja torjuttaviin.

Kävi ilmi, että maahanmuuttokeskustelussa liikutaan usein harmaalla alueella. Erityisen hankalaksi osoittautui seuraava kommentti:

"Valitettavasti 'maallistuneelle muslimimiehelle' on liian usein viskinjuonti, possunsyönti ja rikollinen elämäntapa (veroja ei, avustuksia paljon jne.) varsin helppoja noudattaa, mutta seksuaalisen itsemääräämisoikeuden antaminen teinityttärelle kuuluu siihen huomattavasti vaikeampaan kategoriaan."

Erikoistutkija Kaarina Nikunen sanoo, että itse moderaattorina poistaisi viestin, joka leimaa tietyn ihmisryhmän rikollisuuteen ja naisten alistukseen taipuvaiseksi. Toisaalta hän näkee viestissä lieventäviä sanamuotoja.

Professori Timo Vihavainen puolestaan ehdottaa, että moderaattori voisi tämänkaltaisissa tapauksissa huomauttaa kirjoittajaa siitä, ettei tämä esitä väitteensä pohjaksi todisteita.

Asiantuntijat olivat esimerkeistä yleisesti ottaen samankaltaisilla linjoilla. Väkivallan hyväksyminen ja asiattomat nimittelyt eivät käy, mutta maahanmuuttopolitiikkaa ja uskontoja saa kritisoida ja sättiä rajustikin.

Lue koko juttu esimerkkikommentteineen maanantain painetusta lehdestä.