tiistai 16. elokuuta 2011

Vihreä Lanka:  Rajua kritiikkiä oppilaitoksen maahanmuuttopolittikalle: ”Hullu käytäntö”

Vihreä Lanka:  Rajua kritiikkiä oppilaitoksen maahanmuuttopolittikalle: ”Hullu käytäntö” 16.8.2011

Vihreiden nuorisojärjestö Vinon puheenjohtajat moittivat Omnia-ammattikorkeakoulun päätöstä evätä oikeus osallistua pääsykokeisiin maahanmuuttajalta, jolla ei ole oleskelulupaa. Tapauksesta kertoi Helsingin Sanomat eilen maanantaina.

”Käytäntö, jossa opiskelupaikan voi saada oleskeluluvalla ja oleskeluluvan opiskelupaikalla on hullu. Tällaisten päättömien tilanteiden välttämiseksi on luotavat selkeät säännöt, etteivät korkeakoulut ja oppilaitokset omin päin keksi maahanmuuttopoliittisia määräyksiä ja sääntöjä”, puheenjohtaja Inka Venetvaara sanoo Vinon tiedotteessa.

”Oppilaitosten tulee valita pääsykokeissa parhaiten pärjänneet hakijat opiskelijoiksi ja kunnioittaa ihmisten yhdenvertaisuutta.”

Järjestö varoittaa, ettei Suomella ole varaa sulkea osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa ulos tulevien veronmaksajien joukosta.

”Jos opiskelija pärjää pääsykokeessa ja menestyy opinnoissaan, ei ole kenenkään yksittäisen rehtorin tai oppilaitoksen tehtävä arvioida ihmisten motiiveja ja tavoitteita. Eiköhän meissä perussuomalaisissakin ole paljon opiskelijoita, jotka eivät ole aina varmoja, mitä haluavat ja miksi”, Vinon puheenjohtaja Paloma Hannonen sanoo.

____________________________________________________

Vino: Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtajat: Omnian pääsykoelinjaus päätön

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liitto ViNOn puheenjohtajat moittivat Omnia-ammattikorkeakoulua maahanmuuttajien syrjimisestä pääsykokeissa.

Helsingin Sanomat uutisoi (15.8.2011) tilanteesta, jossa kielikokeessa hyvin pärjännyt maahanmuuttaja oli käännytetty pois Omnia-korkeakoulun pääsykokeesta, koska hänellä ei ollut oleskelulupaa. Oleskeluluvan puolestaan voi saada, kun on näyttää hyväksymiskirje oppilaitoksesta. Päätös oli Omnia-korkeakoulun oma eikä perustu viranomaisen linjaukseen.

- Käytäntö, jossa opiskelupaikan voi saada oleskeluluvalla ja oleskeluluvan opiskelupaikalla on hullu. Tällaisten päättömien tilanteiden välttämiseksi on luotavat selkeät säännöt, etteivät korkeakoulut ja oppilaitokset omin päin keksi maahanmuuttopoliittisia määräyksiä ja sääntöjä. Oppilaitosten tulee valita pääsykokeissa parhaiten pärjänneet hakijat opiskelijoiksi ja kunnioittaa ihmisten yhdenvertaisuutta, ViNOn puheenjohtaja Inka Venetvaara vaatii.


Omnian rehtorin Juha-Pekka Saarisen mukaan oleskelulupa vaaditaan nykyään jo hakuvaiheessa, koska joitakin vuosia sitten Suomen kouluihin tuli runsaasti opiskelijoita, joilla opiskelu ei välttämättä ollut ensisijainen tavoite.

- Jos opiskelija pärjää pääsykokeessa ja menestyy opinnoissaan, ei ole kenenkään yksittäisen rehtorin tai oppilaitoksen tehtävä arvioida ihmisten motiiveja ja tavoitteita. Eiköhän meissä perussuomalaisissakin ole paljon opiskelijoita, jotka eivät ole aina varmoja, mitä haluavat ja miksi, ViNOn puheenjohtaja Paloma Hannonen huomauttaa.

ViNOn puheenjohtajat pitävät Omnia-ammattikorkeakoulun käytäntöä sulkea maahanmuuttajahakijoita pääsykokeista haitallisena myös Suomen tulevaisuutta ajatellen. Suomen kilpailukyky tulee rakentumaan osaavan työvoiman varaan, eikä Suomella ole varaa sulkea osaavaa ja kielitaitoista työvoimaa ulos tulevien veronmaksajien joukosta.