perjantai 26. elokuuta 2011

Savon Sanomat: Kunnat varautuneet heikosti kotouttamislakiin

Savon Sanomat: Kunnat varautuneet heikosti kotouttamislakiin 26.8.2011

Osa kunnista on varautunut heikosti kotouttamislain muutokseen, maahanmuuttoviranomaiset arvioivat.

Lakimuutos tuo kunnille uusia velvoitteita. Uuden lain mukaan kunnan on järjestettävä kotouttamispalvelut kaikille maahanmuuttajille, jotka saavat toimeentulotukea ja ovat oleskelleet Suomessa alle kolme vuotta.

Muutoksiin reagoivat hitaasti erityisesti pienet kunnat, joissa on maahanmuuttotyöstä entuudestaan vähän kokemusta.

- Laki on aiempaa kattavampi ja edellyttää kunnilta satsauksia, sanoo maahanmuuttojohtaja Kristina Stenman sisäasiainministeriöstä.

Uusi kotouttamislaki tulee voimaan syyskuun alusta. Palvelujen piiriin tulee pakolaistaustaisten lisäksi työperäisiä maahanmuuttajia, puolisoina tulleita ja opiskelijoita.

- Tämä on selkeä muutos, johon kuntien toivotaan heräävän, sanoo maahanmuuttopäällikkö Lisbeth Mattsson Pohjois-Savon ely-keskuksesta.


_______________________________________________

YLE Uutiset: Savon Sanomat: Kunnat varautuneet heikosti kotouttamislain muutokseen

Maahanmuuttoviranomaiset arvioivat osan kunnista varautuneen heikosti kotouttamislain muutokseen, kirjoittaa aamun Savon Sanomat. Syyskuun alusta voimaan astuva lakimuutos tuo kunnille uusia velvoitteita.

Uuden lain mukaan kunnan on järjestettävä kotouttamispalvelut maahanmuuttajille, jotka saavat toimeentulotukea ja ovat oleskelleet Suomessa alle kolme vuotta. Palvelujen piiriin tulee siis pakolaistaustaisten lisäksi työperäisiä maahanmuuttajia, puolisoina tulleita ja opiskelijoita.

Maahanmuuttajille on tehtävä alkuhaastattelu, jossa selvitetään esimerkiksi luku- ja kirjoitustaito, koulutustausta sekä työkokemus. Valtio maksaa kunnalle 700 euron arvoisen korvauksen jokaisesta maahanmuuttajasta, jolle alkukartoitus tehdään.

Savon Sanomien mukaan muutoksiin reagoivat hitaasti erityisesti pienet kunnat, joissa on maahanmuuttotyöstä entuudestaan vähän kokemusta.

Uuden lain tavoitteena on helpottaa maahanmuuttajan pääsyä työmarkkinoille.