torstai 25. elokuuta 2011

Backman: Nollatoleranssi vihapuheille ja rasismille

Backman: Nollatoleranssi vihapuheille ja rasismille 25.8.2011
Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Perussuomalaisilla kaksi napapaikkaa 26.8.2011

Mustana perjantaina 22.7. yhteiskunnallisesti aktiiviset demokraattiseen vaikuttamiseen uskovat Norjan työväenpuolueen nuoret joutuivat häikäilemättömän murhaajan uhreiksi. Teko ammensi voimansa ajattelutavasta ja keskustelusta, joka on vieras ja pelottava kaikille avoimeen, demokraattiseen ja suvaitsevaan yhteiskuntaan tottuneille ja sitoutuneille.

– Isku kohdistui jälleen, kuten lähihistoriankin aikana myös muissa pohjoismaissa, sosialidemokraatteihin. Ei vain aatteeseemme, vaan myös sen nuoriin edustajiin. Tämänkin vuoksi meidän vastuullamme on jatkaa ja ylläpitää keskustelua vastaavien ilmiöiden syistä ja seurauksista, vaati Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman ryhmän kesäkokouksessa Porissa.

- Suomessakin on huolestuttavasti lisääntynyt ahdasmielisyys ja suvaitsemattomuus, valitettavasti myös suoranainen rasismi ja äärioikeistolaisuus. Suuren, kenties liian hiljaisen enemmistön velvollisuutena on puuttua näkyvästi ja määrätietoisesti pienen vähemmistön vihapuheisiin ja kaikkeen sellaiseen toimintaan, joka ruokkii esimerkiksi muukalaisvihaa. Vain tällaisella nollatoleranssilla voimme katkaista huolestuttavan kehityksen ennen sen leviämistä.
_____________________________________

Iltalehti/STT: Backman Halla-ahosta: Surullista ja vastenmielistä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman pitää eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps) maahanmuuttajakirjoituksia surullisina ja vastenmielisinä.

Backman sanoi SDP:n eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kesäkokouksen avaussanoissaan Porissa, että ei pidä Halla-ahon tyylilajia sopivana.

Hän ihmetteli, että perussuomalaisten johto ei ole puuttunut Halla-ahon toimintaan.

- Ihmettelen kyllä, että naapuriryhmässä tarkkailuun joutuu kyllä, jos kesähelteillä liiallinen nestetankkaus aiheuttaa ongelmia, mutta ei epäasiallisista poliittisista kannanotoista, Backman sanoi.

Backman tarkoitti viittauksellaan Teuvo Hakkaraisen (ps) esiintymisiä ja perussuomalaisten ryhmän tätä koskevaa päätöstä.

- En myöskään ymmärrä, että nämä äärioikeistolaisia mielipiteitä esittävät henkilöt pitävät sananvapauden rajoittamisena, jos vihapuheita pyritään rajoittamaan tai heidän sanomisiaan kommentoidaan kriittisesti, Backman totesi.

Backman korosti, että koko eduskuntaryhmää ei missään nimessä pidä leimata yksittäisten ihmisten tekemisten perusteella.
_____________________________________

YLE Uutiset: Backman suomii Halla-ahoa

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman arvosteli kansanedustajaa ja hallintovaliokunnan puheenjohtajaa Jussi Halla-ahoa (ps.) epäasiallisista poliittisista maahanmuuttokannanotoista Norjan tapahtumien jälkeen. Halla-ahon mielestä SDP yrittää kääntää äänestäjien huomion pois epäonnisesta Kreikan lainavakuusasiasta.

Backmanin mielestä Halla-ahon Norjan tapahtumien jälkeinen kommentointi on ollut surullista ja vastenmielistä seurattavaa. Backmanin mukaan "Monikulttuurisuus on hanurista" -heitot kertovat Halla-ahon täydellisestä empatian ja tilannetajun puutteesta.

Backman ei myöskään ymmärrä, miten vihapuheiden suitsiminen voidaan nähdä sanavapauden rajoittamisena. Backman puhui eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa.

Jussi Halla-aho sanoo, että Backmanin puheen sisältö kertoo siitä, että SDP:n johto pyrkii nyt kaikin keinoin kiinnittämään äänestäjien huomion epäonnisesta Kreikan lainavakuusasiasta muualle.

Halla-ahon mielestä on häpeällistä miten demarit jatkavat norjalaisten ruumiilla ratsastamista vihapuhekommentoinnissaan.
______________________________________


Verkkouutiset: Backman Halla-ahosta: Surullista ja vastenmielistä

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman pitää eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (ps.) maahanmuuttajakirjoituksia surullisina ja vastenmielisinä.

Jouni Backman sanoi SDP:n eduskuntaryhmän ja puoluehallituksen kesäkokouksen Porissa, ettei hän ole pitänyt asiallisena ja valiokunnan puheenjohtajalle sopivana sitä tyylilajia, jolla sisäisestä turvallisuudesta ja maahanmuuttoasioista vastaavan valiokunnan puheenjohtaja on jatkanut kommenteissaan maahanmuutosta Norjan tapahtumien jälkeenkin.

- Kommentointi on ollut surullista ja vastenmielistä seurattavaa. "Monikulttuurisuus on hanurista." Tämä Norjan tapahtumien jälkeinen kommentti kertoo muun muassa täydellisestä empatian ja myös tilannetajun puutteesta, Backman suomi.

- En myöskään ymmärrä, että nämä äärioikeistolaisia mielipiteitä esittävät henkilöt pitävät sananvapauden rajoittamisena, jos vihapuheita pyritään rajoittamaan tai heidän sanomisiaan kommentoidaan kriittisesti.

Backmanin mielestä perussuomalaisten eduskuntaryhmän ja puolueen tehtävänä on pitää huoli siitä, että se irtisanoutuu tarvittaessa hyvin selvästi yksittäisten edustajiensa julkisuuteen esittämistä epäasiallisista ja ryhmän vastustamista puheista ja linjauksista.

Backmanin mukaan Suomessakin on huolestuttavasti lisääntynyt ahdasmielisyys ja suvaitsemattomuus, ja valitettavasti myös suoranainen rasismi ja äärioikeistolaisuus.

- Suuren, kenties liian hiljaisen enemmistön velvollisuutena on puuttua näkyvästi ja määrätietoisesti pienen vähemmistön vihapuheisiin ja kaikkeen sellaiseen toimintaan, joka ruokkii esimerkiksi muukalaisvihaa. Vain tällaisella nollatoleranssilla voimme katkaista huolestuttavan kehityksen ennen sen leviämistä, Backman sanoi.
_______________________________________

Helsingin Sanomat: Backman: Halla-ahon kommentointi maahanmuutosta vastenmielistä

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman tuomitsee eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtajan Jussi Halla-ahon (perus) viimeaikaiset puheet maahanmuutosta surullisiksi ja vastenmielisiksi.

Backman piti täysin käsittämättömänä, että Halla-aho kommentoi heti Norjan traagisten tapahtumien jälkeen "monikulttuurisuuden olevan hanurista".

"En pidä asiallisena ja [eduskunnan] valiokunnan puheenjohtajalle sopivana sitä tyylilajia, jolla sisäisestä turvallisuudesta ja maahanmuuttoasioista vastaava puheenjohtaja on jatkanut Norjan tapahtumien jälkeen kommentointia maahanmuutosta. Se on mielestäni ollut surullista ja vastenmielistä", Backman sanoi Sdp:n eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa hetki sen jälkeen, kun oli pitänyt hiljaisen hetken Norjan tapahtumien vuoksi.

Backman ihmetteli myös sitä, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä paheksuu kansanedustajansa "kesäloma-ajan virheellistä nestetankkausta", mutta ei sanoudu irti jäsenensä epäasiallisista poliittisista kannanotoista.

________________________________________


Helsingin Sanomat: Halla-aho vaikenee demarikritiikistä

Eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) ei ota kantaa Sdp:n Jouni Backmanin esittämään kovasanaiseen arvosteluun. Backman sanoi johtamansa eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Porissa, että Halla-ahon kirjoitukset maahanmuutosta ovat "surullisia ja vastenmielisiä".

"En kommentoi", puhelimitse tavoitettu Halla-aho sanoi. "En ainakaan Helsingin Sanomien ja sinun kauttasi."

Halla-aho ei myöskään kertonut, vaikuttaako muun muassa maahanmuuttoasioita käsittelevän hallintovaliokunnan puheenjohtajuus hänen blogikirjoituksiinsa. Tuorein, parin viikon takainen teksti käsittelee Halla-ahon tekemää benji-hyppyä.
________________________________________

Kainuun Sanomat, pääkirjoitus: Perussuomalaisilla kaksi napapaikkaa

Sosialidemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman sanoo, että eduskunnan hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho on pantu seurantaan.

Backmanin mukaan Halla-aho ei ole Norjan pommi- ja ampumistragedian jälkeenkään siivonnut riittävästi sanomisiaan vaan on sanonut esimerkiksi, että maahanmuutto on hanurista.

Jo aikaisemmin puoluesihteeri Mikael Jungner arvosteli voimakkaasti Halla-ahon sanomisia ja ehdotti, että hänen perussuomalaisten pitäisi harkita Halla-ahon eroa mm. maahanmuutto- ja poliisiasioita käsittelevän valiokunnan johdosta. Halla-aho ei ollut moksiskaan.

On selvää, että hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa tai aseita koskevat esitykset, jos sellaisia on tullakseen, joutuvat Halla-ahon mankelissa melkoiseen puristukseen. Puheenjohtajalla on halutessaan mahdollisuus monin tavoin jarruttaa hallituksen esitysten etenemistä, vaikka yksinään hän ei voi niitä jäädyttää, jos hallituspuolueiden rivit eivät rakoile.

Perussuomalaisilla on toinenkin merkittävä paikka eduskunnassa, joka voi johtaa ristiriitoihin. Puolustusvaliokuntaa johtaa Jussi Niinistö, joka on selväsanaisesti tyrmännyt jokseenkin kaikki esillä olleet ajatukset puolustusvoimien uudistamisesta.

Niinistö on jopa väittänyt, että hallituksella olisi salainen suunnitelma Suomen viemisestä Natoon. Tähän hän sai aiheen puolustusministeri Stefan Wallinin taannoisesta lausunnosta, jonka mukaan hallitusohjelmassa sovitut säästöt lisäävät paineita Suomen Nato-jäsenyydelle.

Kataisen hallitus ei takuulla tuo eduskuntaan mitään, mikä edes haiskahtaa Natolta. Silti edessä on silti kipeitä ratkaisuja ja varuskuntien lakkauttamisia. Ikäluokat supistuvat, eikä kaikki koulutustiloja yksinkertaisesti ole mahdollista pitää yllä.

Wallin ja puolustusvoimain komentaja, kenraali Ari Puheloinen ovat yhdessä varoittaneet, ettei hallitusohjelmassa sovitut säästöt väistämättä heikentävät Suomen puolustuskykyä. Näin käy sitä varmemmin, mitä enemmän säästetään koulutuksesta eikä seinistä.

Ensimmäinen vastakkainasettelu Jussi Niinistön ja hallituksen välillä tulee jo, kun puolustusvaliokunta alkaa käsitellä hallituksen tuoretta esitystä jalkaväkimiinojen kieltämisestä. Niinistö on jo ilmoittanut vastustavansa lakiesitystä, jonka myötä Suomi voi liittyä Ottawan sopimukseen, joka solmittiin Oslossa vuonna 1997.

Miinalaille löytyy oppositiosta varmaan runsaasti muitakin vastustajia. Korvaavien asejärjestelmien luominen tulee moninverroin miinoja kalliimmaksi. Siksi miinoista luopumista pidetään kovin kalliina tilanteessa, missä säästöjä on haettava kaikista mahdollisista kohteista myös puolustuksessa.

Niinistö on taustaltaan historian tutkija ja dosentti sekä Helsingin yliopistossa että Maanpuolustuskorkeakoulussa. Hän tullee olemaan hallituksen puolustussuunnitelmille samanlainen kanto kaskessa kuin kaimansa Halla-Aho omalla tontillaan.

____________________________________

MTV3 Seitsemän uutiset 25.8.

Toimittaja Eeva Lehtimäki
Eduskuntaryhmän puheenjohtaja arvosteli puolestaan kovasanaisesti perussuomalaisten Jussi Halla-ahon kirjoituksia Norjan joukkomurhan jälkeen.

Jouni Backman, SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja
Se on mielestäni ollut surullista ja vastenmielistä. Hänen kommenttinsa Norjan tapahtumien jälkeen: "Monikulttuurisuus on hanurista". Siis "monikulttuurisuus on hanurista". Ei minkäänlaista empatiaa, ei tilannetajua, ei myötätuntoa.

Toimittaja
SDP ei enää vaadi Halla-ahon erottamista hallintovaliokunnan johdosta, vaan vihapuheille nollatoleranssia. Eduskuntaryhmä muisti Norjan uhreja hiljaisella hetkellä.