maanantai 29. elokuuta 2011

YLE: Imatralla tutkitaan rasististen rikosten sarjaa

YLE Etelä-Karjala: Imatralla tutkitaan rasististen rikosten sarjaa 29.8.2011
Uutisvuoksi: Unelmakoti pirstaleina 28.8.2011

Imatralla on murtauduttu viime kuukausien aikana ainakin kolmeen venäläisten omistamaan omakotitaloon. Tekoihin on liittynyt vahingontekoja, kuten paikkojen sotkemista.

Etelä-Karjalan poliisin tutkinnanjohtaja Jyrki Hänninen ei kerro tarkkaa lukumäärää siitä, moneenko omakotitaloon Imatralla on murtauduttu.

- Kyseessä on useita tapauksia ja asianomistajat ovat Venäjän kansalaisia. Kohteena olleet talot ovat venäläisten omistamia asuntoja tai vapaa-ajan asuntoja.

Jyrki Hänninen kertoo, että tapauksiin liittyy myös vahingontekoja.

- Monessa kohteessa on sotkettu paikkoja.

Kysymykseen tekojen rasistisista piirteistä Hänninen vastaa varoen.

- Tapauksia on useita ja ne ovat kohdistuneet näin moneen venäläiseen. Viitteitä on siitä, että motiivina on ollut muutakin kuin anastaa omaisuutta, kertoo tutkinnanjohtaja Jyrki Hänninen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Uutisvuoksi-lehti.

_____________________________________________

Uutisvuoksi: Unelmakoti pirstaleina

Lena Pavlova itki onnesta, kun unelmien omakotitalo valmistui Kymälahteen. Kuukautta myöhemmin hän itki silmittömän vandalismin vuoksi.


LENA JA IGOR PAVLOV eivät aluksi oikein ymmärtäneet näkemäänsä.

Oli torstai-ilta, 11. elokuuta, kun pietarilainen kirjanpitäjä ja kiinteistönvälittäjä kiirehtivät viikonlopun viettoon upouuteen omakotitaloonsa Imatralle. Tarkoitus oli rentoutua ja rauhoittua tiivistahtisen työviikon jälkeen, kalastella ja urheilla, nauttia hiljaisuudesta ja unelmien kodista.

Ulko-ovella Kymälahdessa silmien eteen avautui täysi kaaos. Taloon oli murtauduttu. Pelkän tavaran perässä varkaat eivät olleet, sillä päätarkoitus näytti olleen mahdollisimman suuren tuhon aiheuttaminen.

– En pystynyt menemään kunnolla sisään, tuijotin vain enkä saanut sanaa suustani. Igor alkoi toimia heti ja soitti poliisit.

– Poliisit ehdottivat hotelliin menoa, mutta menimme mieluummin naapuriin yöksi. Seuraavat 3–4 päivää siivosimme. Ja öisin kuuntelimme jokaista risahdusta, Lena muistelee.

Lenan ja Igorin kohtaamaa hävitystä on vaikea edes kuvitella.

Omakotitalon verhot, kristallikruunut ja muut lamput oli revitty alas. Sohvat oli sotkettu ketsupilla ja päällysteet revitty rikki. Yhdessä sohvatyynyssä törrötti vielä veitsi pystyssä.

Jääkaapin ovi oli auki ja ruuat lattioilla ja seinillä. Kananmunat oli paiskottu lattiaan ja lattialämmitys käännetty täysille. Pesu- ja astianpesukoneessa ja mikrossa oli jauhoja ja pesuaineita, saunan tulipesän hiilet ja tuhkat pesuhuoneen lattialla.

Liinavaate- ja muut komerot oli tyhjennetty lattioille ja heitetty ruokaa ja vettä päälle. Ihovoidetta lääpitty peiliin ja seiniin. Tupaantuliaisia varten kerätyt alkoholit joko varastettu tai tyhjennetty Lenan ja Igorin parisänkyyn.

– Ja kaikki minun kalastustarvikkeeni viety, irvistää Igor harmissaan.

Kotivakuutusta ei ollut, joten vahinko jäi Pavlovien kärsittäväksi. Taloudellisia menetyksiä suurempi paha oli särkyneet illuusiot turvallisesta Suomesta. Lenan huolella sisustama koti oli häpäisty ja hävitetty. Enää unelmakoti ei tunnu samalta.

– Haluaisin katsoa tekijää silmiin ja kysyä, miksi. Vihaako hän niin paljon venäläisiä vai omaksi iloksiko hän tällaista tekee?

– En ole vieläkään kunnossa. Minulla on niin paha mieli. Jos tämä tunne sydämestä ei häviä, meidän täytyy kai myydä talo, Lena miettii.

Euroopan turistikohteissa reissanneet Pavlovit ovat erityisen mieltyneitä Suomeen.

Ennen Imatralle asettumista he vuokrasivat 18 vuoden ajan mökkiä Punkaharjulta, kun mökin pito Venäjällä osoittautui mahdottomaksi ilkivallan ja murtovarkauksien vuoksi.

Omakotitalo Imatralla oli heille iso askel. He päättivät uskaltaa, koska Suomi on niin turvallinen ja Imatra ihanan rauhallinen ja luonnonläheinen. Ikkunasta voi nähdä vaikka oravan!

– Emme ole rikkaita, vaan ihan tavallisia työtätekeviä ihmisiä. Otimme taloa varten pankkilainaa. Ajattelimme, että täällä vietetään sitten eläkepäivät.

– Kun talo otettiin käyttöön heinäkuussa, olimme niin iloisia. Itkin onnesta, Lena kertoo surullisena.

Pavlovit eivät ole kertoneet tapauksesta Pietarissa kenellekään, vaikka moni heidänkin tuttavistaan harkitsee Suomeen rakentamista.

– Jos tarkoitus oli järkyttää, siinä onnistuttiin. En ole voinut puhua vielä tästä, en jaksa, Lena sanoo.

– Toivomme, että poliisi löytää tekijät. Olisi jotenkin helpompaa, kun tekijät olisivat kiinni.