maanantai 29. elokuuta 2011

MTV3: Kerjäläislapset eivät pääse kouluun Suomessa

MTV3: Kerjäläislapset eivät pääse kouluun Suomessa 29.8.2011

Vähemmistövaltuutettu Eeva Biaudet on sitä mieltä, että Suomessa oleskeleville kerjäläislapsille tulisi tarjota koulupaikka, mikäli nämä olisivat maassa lukukausien aikana.

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä on kuitenkin eri linjoilla. Räihä kertoo, että kaupungin velvollisuus ei ole järjestää kerjäläislapsille koulutusta, vaan koulutusvastuu kuuluu kerjäläisten omalle lähtömaalle.

Räihä perustelee lausuntoaan sillä, että Euroopan maiden välisen liikkuvuuden puitteissa henkilö saa oleskella maassa kolme kuukautta etsimässä työ- tai koulupaikkaa. Tämän ajan jälkeen henkilön pitäisi rekisteröityä Suomen kansalaiseksi, mitä tässä tilanteessa ei kuitenkaan ole tulossa tapahtumaan.

– Tässä tapauksessa henkilöiden pitäisi palata omaan lähtömaahansa, ja aloittaa koulut siellä mahdollisimman pikaisesti, Räihä sanoo.

Helsingissä on tällä hetkellä noin 250 kerjäläistä, joista puolet on kotoisin Romaniasta ja puolet Bulgariasta. Suurin osa romanialaiskerjäläisistä majoittuu Kalasataman leirintäalueella.