keskiviikko 31. elokuuta 2011

YLE: Hovioikeus lievensi kehitystyörahojen väärinkäyttäjän tuomiota

YLE Uutiset: Hovioikeus lievensi kehitystyörahojen väärinkäyttäjän tuomiota 31.8.2011

Helsingin hovioikeus on alentanut Maahanmuuttajien tuki -yhdistyksen entisen puheenjohtajan käräjäoikeudessa saamaa tuomiota. Viiden kuukauden ehdollinen vankeustuomio aleni neljään.

Yhdistyksen entinen puheenjohtaja ja entinen toiminnanjohtaja tuomittiin viime vuonna käräjäoikeudessa avustusrahojen väärinkäytöstä. He olivat oikeuden mukaan käyttäneet väärin ulkoasiainministeriön yhdistykselle myöntämiä avustuksia vuosina 2001 - 2004. Kyse oli yhteensä lähes 21 000 eurosta.

Avustusten väärinkäytösten lisäksi miehet tuomittiin muun muassa kirjanpitorikoksista. Käräjäoikeus langetti puheenjohtajalle 5 kuukauden ja toiminnanjohtajalle 4 kuukauden ehdollisen vankeustuomion. Lisäksi heidät määrättiin maksamaan ulkoasianministeriölle korvauksina lähes 21 000 euroa korkoineen.

Sekä molemmat tuomitut että ulkoasiainministeriö valittivat käräjäoikeuden päätöksestä. Nyt hovioikeus on käsitellyt tapauksen uudelleen ja todennut, että yhdistyksen silloisen toiminnanjohtajan tosiasiallinen asema oli puheenjohtajan asemaa vastuullisempi. Näin ollen puheenjohtajan rangaistus alennettiin samaksi kuin toiminnanjohtajan.

Lisäksi hovioikeus katsoi, että miesten tulee korvata osittain, 2 000 euron edestä, ulkoasiainministeriön käräjäoikeuskäsittelyssä syntyneitä oikeudenkäyntikuluja. Sen sijaan hovioikeuden oikeudenkäyntikuluja ei ulkoasiainministeriölle tarvitse korvata, hovioikeus päätti.