perjantai 19. elokuuta 2011

YLE: Suomen kansalaisuuden saa jatkossa helpommin

YLE Uutiset: Suomen kansalaisuuden saa jatkossa helpommin 19.8.2011

Suomen kansalaisuuden saaminen helpottuu monilta osin syyskuun alussa. Entinen Suomen kansalainen voi uuden lain mukaan saada menetetyn kansalaisuutensa takaisin yksinkertaisella ilmoitusmenettelyllä. Kansalaisuuden saaminen ilmoituksella ei vaadi Suomessa asumista.

Ilmoitusmenettely ei kuitenkaan koske entisen Suomen kansalaisen täysi-ikäisiä lapsia.

Tämän lisäksi lain muutokset koskevat lähinnä asumisajan edellytyksiä. Kansalaisuuteen edellytettävä yhtäjaksoinen asumisaika lyhenee kuudesta vuodesta viiteen syyskuusta lähtien. Hakija voi saada kansalaisuuden jo neljän vuoden Suomessa asumisen jälkeen, mikäli tämä osaa tyydyttävästi suomen tai ruotsin kieltä.

15 vuotta täyttänyt hakija voi saada kansalaisuuden, kun on asunut Suomessa yhteensä seitsemän vuotta. Kerätty asumisaika oli aiemmin kahdeksan vuotta. Viimeiset kaksi vuotta täytyy kuitenkin asua Suomessa keskeytyksettä.

Maahanmuuttovirasto arvioi, että entisten Suomen kansalaisten tekemien kansalaisuusilmoitusten määrä kasvaa heti syksyllä. Myös kansalaisuushakemusten odotetaan lisääntyvän pienellä viiveellä ensi vuoden puolella.