keskiviikko 24. elokuuta 2011

Uusi Suomi: ”Kuka pelkää mustaa miestä” – Poliisi kiinnostui

Uusi Suomi: ”Kuka pelkää mustaa miestä” – Poliisi kiinnostui 24.8.2011
Ilta-Sanomat: Poliisi säikähti Facebook-kutsua: "Kuka pelkää mustaa miestä?"
YLE Uutiset: Rasistisiksi epäillyt Facebook-kutsut hämmentävät 25.8.2011

Pohjois-Karjalan poliisi kertoo puuttuneensa Facebookissa levinneeseen tapahtumakutsuun, jonka otsikko oli ”Kuka pelkää mustaa miestä”.

Lieksalaisia nuoria oli kutsuttu koolle kyseisen otsikon alla lieksalaiseen asuinlähiöön, jossa asuu paljon maahanmuuttajia.

Kutsun otsikon vuoksi poliisikin kiinnostui tapahtumasta sen mahdollisen rasistisen luonteen vuoksi.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen partiot suorittivat valvontaa Lieksan keskustassa ja sen asuinlähiöissä eilisillan ja alkuyön aikana. Facebook-kutsussa sovittuun paikkaan saapui joitakin kymmeniä nuoria autoillaan. Poliisi tarkisti paikalla olijoiden henkilöllisyyden.

Erimielisyyksiä paikallisten asukkaiden ja maahanmuuttajien välillä ei poliisin mukaan havaittu illan tai yön aikana.

Poliisi selvittää parhaillaan, täyttävätkö kutsu ja siihen liittyvä tapahtuma jonkin rikoksen tunnusmerkistön.

- Heinäntekojärjen käyttö on paikallaan sosiaalisen median kautta alulle pantujen tapahtumakutsujen kohdalla, poliisi lausuu.

- "Kuka pelkää mustaa miestä"- kutsun alullepanija on toiminut harkitsemattomasti. Jos kutsua noudattaneet olisivat syyllistyneet illan tai yön aikana rikoksiin tapahtumaan liittyvässä toiminnassa, olisi kutsun julkaisija voinut olla osavastuussa tapahtumiin, poliisi huomauttaa.

- Varmaa on, että Pohjois-Karjalan poliisilaitos kiinnostuu ja tulee puuttumaan jatkossakin vastaaviin tapahtumakutsuihin. "Kuka pelkää mustaa miestä"-kutsun julkaisu tuskin edistää maahanmuuttajien ja suomalaisten välistä keskinäistä kanssakäymistä, poliisi toteaa.
_______________________________________________

Iltalehti: Poliisi valvoi "Kuka pelkää mustaa miestä" -tapahtumaa

Nuorison kokoontuminen maahanmuuttajien asuinalueelle hämmensi Lieksassa.

Pohjois-Karjalan poliisille satoi eilen vihjeitä Facebookissa leviävästä kutsusta, jossa nuorisoa pyydettiin kokoontumaan maahanmuuttajien asuinalueelle Lieksassa. Tapahtuman nimi oli "Kuka pelkää mustaa miestä".

- Kiinnostuimme tapahtumasta, koska tapahtuman nimi oli tämä. Lähtökohtaisesti voisi ajatella, että tällaiseen nimeen liittyisi rasistisia viitteitä, kertoo komisario Kimmo Wetterstrand Pohjois-Karjalan poliisista.

Wetterstrandin mukaan illan ja alkuyön aikana paikalle tuli lopulta joitakin kymmeniä nuoria. Poliisi puhutti heitä, mutta epäselväksi jäi, mikä heidän motiivinsa tulla paikalle oli.

- Sitä emme saaneet koskaan tietää, mitä olisi tapahtunut, jos poliisi ei olisi ollut paikalla.

Rikos?

Poliisi selvittää parhaillaan, täyttävätkö kutsu ja siihen liittyvä tapahtuma jonkin rikoksen tunnusmerkistön.

Lieksassa on tapahtunut viime aikoina rikoksia, joissa Wetterstandin mukaan on ollut rasistisia viitteitä.

- Kyseessä on ollut lähinnä väkivaltarikoksista ja vahingonteoista. Paikalliset ja maahanmuuttajat ovat tapelleet ja maahanmuuttajien autoja on rikottu, Wetterstand kertoo esimerkkeinä.

Poliisi muistuttaa, että "Kuka pelkää mustaa miestä" -kutsun julkaisu tuskin edistää maahanmuuttajien ja suomalaisten välistä kanssakäymistä. Pohjois-Karjalan poliisi aikoo puuttua vastaaviin kutsuihin jatkossakin.
_______________________________________________

Ilta-Sanomat: Poliisi säikähti Facebook-kutsua: "Kuka pelkää mustaa miestä?"

Poliisi huolestui Facebook-tapahtumasta sen mahdollisen rasistisen luonteen vuoksi.
Poliisin sai tietää 23.8.2011 sosiaalisen median kautta, että lieksalaisia nuoria oli kutsuttu koolle Lieksaan asuinlähiöön, jossa asuu paljon maahanmuuttajia.

Facebookissa julkaistun kutsun otsikko oli "Kuka pelkää mustaa miestä". Kutsun otsikon vuoksi poliisikin kiinnostui tapahtumasta sen mahdollisen rasistisen luonteen vuoksi.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen poliisipartiot suorittivat valvontaa Lieksan keskustassa ja sen asuinlähiöissä illan ja alkuyön aikana 23.8.2011.

Facebook-kutsussa sovittuun paikkaan saapui joitakin kymmeniä nuoria autoillaan. Poliisi tarkisti paikallaolijoiden henkilöllisyyden.

Erimielisyyksiä paikallisten asukkaiden ja maahanmuuttajien välillä ei havaittu illan tai yön aikana. Poliisi selvittää parhaillaan kutsuun liittyen, täyttävätkö kutsu ja siihen liittyvä tapahtuma jonkin rikoksen tunnusmerkistön.

Heinäntekojärjen käyttö on paikallaan sosiaalisen median kautta alulle pantujen tapahtumakutsujen kohdalla.

"Kuka pelkää mustaa miestä"- kutsun alullepanija on toiminut poliisin mielestä harkitsemattomasti.

Jos kutsua noudattaneet olisivat syyllistyneet illan tai yön aikana rikoksiin tapahtumaan liittyvässä toiminnassa, olisi kutsun julkaisija poliisin mukaan voinut olla osavastuussa tapahtumiin.
_______________________________________________

YLE Pohjois-Karjala: Facebook-kutsu Lieksassa: "Kuka pelkää mustaa miestä"

Poliisi puuttui mahdolliseen rasistiseen yhteenottoon tiistaina Lieksassa. Paikallisia nuoria oli kutsuttu Facebookin avulla koolle maahanmuuttajien suosimaan lähiöön. Kutsun otsikkona oli "Kuka pelkää mustaa miestä".

Poliisi tavoitti kutsussa mainitusta paikasta kymmeniä lieksalaisnuoria autoillaan. Erimielisyyksiä paikallisten ja maahanmuuttajien välillä ei kuitenkaan havaittu.

Poliisi selvittää parhaillaan, täyttääkö Facebook-kutsu jonkin rikoksen tunnusmerkistön. Joka tapauksessa kutsun alullepanija on toiminut harkitsemattomasti, Pohjois-Karjalan poliisista arvioidaan. Mikäli kutsu olisi johtanut rikoksiin, sen julkaisija olisi voinut olla osavastuussa tapahtumiin.
________________________________________________

YLE Uutiset: Rasistisiksi epäillyt Facebook-kutsut hämmentävät

Internetin sananvapausrikosten tulkintaan haetaan selvyyttä valtakunnansyyttäjältä. Helsingin poliisilaitoksen virtuaaliyksikkö toivoo saavansa syksyn aikana selvyyttä etenkin kiihottaminen kansanryhmää vastaan -rikosnimekkeen tulkintaan. Viimeksi toissapäivänä poliisi puuttui Lieksassa järjestettyyn, rasistiseksi epäilemäänsä Facebook-kokoontumiseen.

Facebookissa levisi toissapäivänä "Kuka pelkää mustaa miestä" -niminen tapahtumakutsu, jossa lieksalaisia nuoria pyydettiin kokoontumaan maahanmuuttajien asuttamaan lähiöön. Paikalle saapui tiistai-iltana jotain kymmeniä nuoria ja poliisi.

Pohjois-Karjalan poliisilaitoksen komisarion Kimmo Wetterstrandin mukaan poliisi selvittää, liittyykö tapaukseen rikosta.

- Tällä hetkellä selvitetään, onko tämä tapahtuman luonut henkilö yrittänyt agitoida porukkaa sinne ja onko tarkoituksena ollut kahakan luominen maahanmuuttajien ja kantaväestön välille, Wetterstrand kertoo.

Lieksan tapaus kuvaa sekä kansanryhmää vastaan kiihottamisen että kokoontumislain uusia ongelmia. Tällä hetkellä on osin epäselvää, missä määrin Facebook-tapahtumien luoja on vastuussa tapahtumasta aiheutuvista häiriöistä.

Asiaa pohditaan muun muassa Turun Botellón -jättipiknikkiä koskevassa poliisiselvityksessä.

Hankalaa on myös hölmöilyn ja rikollisen vihapuheen välinen rajanveto. Ylikonstaapeli Marko Forss Helsingin poliisilaitoksen virtuaaliyksiköstä kertoo, että laintulkintaan haetaan selvyyttä.

- Tällä hetkellä, jos luet esimerkiksi hallituksen esitystä kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, niin se ei hirveästi anna eväitä tulkita esimerkiksi sivuston ylläpitäjän vastuuta, toteaa Forss.