maanantai 29. elokuuta 2011

MTV3: Rakennustyöt alkamassa Kalasatamassa - kerjäläisiä hiillostetaan lähtemään

MTV3: Rakennustyöt alkamassa Kalasatamassa - kerjäläisiä hiillostetaan lähtemään 29.8.2011

Helsingissä on tällä hetkellä noin 250 kerjäläistä, joista puolet on kotoisin Romaniasta ja puolet Bulgariasta. Suurin osa romanialaiskerjäläisistä majoittuu Kalasataman leirintäalueella. Syksyn tullen kerjäläisten olisi kuitenkin aika siirtyä omaan kotimaahansa, sillä Kalasataman alueella olisi tarkoitus aloittaa rakennustyöt heti kun kerjäläiset saadaan pois alueelta.

Romanialaiskerjäläiset haluavat jäädä Suomeen

Helsingin kaupungin sosiaaliviraston johtava asiantuntija Jarmo Räihä kertoo tilanteen etenkin romanialaiskerjäläisten kanssa olevan hieman haasteellinen:

– Kerjäläisiä on informoitu parin viikon ajan siitä, että rakennustyöt ovat alkamassa ja alueella leiriytyminen on luvatonta. Osa romanialaisista on kuitenkin ilmoittanut aikeistaan jäädä Suomeen.

Räihän mukaan pakkokeinoja romanialaisten poistamiseen leiristä ei ole kuitenkaan otettu käyttöön.

– Yritetään aloittaa siitä lähtökohdasta, että kerjäläiset ymmärtäisivät itse poistua. Leirissä on myös muutamia lapsia, joilla pitäisi alkaa koulu. Olemme panostaneet informaatioon, ja ilmoittaneet kerjäläisille, että he voivat kääntyä oman maansa suurlähetystöön jos heillä on ongelmia maasta poistumisen kanssa.

Helsingin kaupunki teki kesäkuussa linjauksen, jonka mukaan luvaton leiriytyminen kaupungin alueella on kiellettyä. Helsingin kaupunki ei ole myöskään järjestämässä tilapäismajoitusta Kalasataman romanikerjäläisille.

– Toivotaan, että tämä asia saadaan hoidettua yhteistyössä, Räihä sanoo.
Kaduilla kerjääminen vaihtunut pullojenkeruuseen

Helsingin kaduilla on nähty vähenevässä määrin rahaa suoraan kerjääviä romaneita. Räihä vahvistaakin kaduilla kerjäämisen olevan vähenemässä.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että kerjäläiset yrittävät hankkia ansioita keräämällä kaduilta pulloja ja erilaisia romuja.