perjantai 19. elokuuta 2011

YLE: Filippiiniläishoitajat ovat pärjänneet työssään hyvin

YLE Helsinki: Filippiiniläishoitajat ovat pärjänneet työssään hyvin 19.8.2011

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa on oltu tyytyväisiä filippiiniläishoitajien työhön. Toissakeväänä Hyksissä aloittaneista 20 hoitajasta valtaosa sai kesän alussa suomalaisen sairaanhoitajan tutkinnon. Ongelmia koulutuskokeilussa ovat kuitenkin aiheuttaneet suomen kieli ja työn itsenäisyys.

Runsas vuosi sitten Suomeen tullut Raquel Torres valvoo leikkauksen aikana potilaan unta tottuneesti. Vaikka työ leikkassalissa on sairaanhoitajalle tuttua, on yllätyksiäkin tullut vastaan.

- Anestesiapuolella kaikki koneet ovat vain suomen kielellä. Kun olin Saudi-Arabiassa, me käytimme vain englannin kieltä.

Vieraalla kielellä työskentely onkin ollut kylmän talven ohella Torresille vaikein asia Suomessa. Kielen oppimista on sekä Torresin että hänen työtoverinsa Sheimabelle Duquen mukaan helpottanut työskentely heräämössä potilaiden lähellä.

- Instrumenttipuolella minä ja lääkäri emme aina puhu, mutta heräämössä puhun potilaiden kanssa. Kysyn, onko heillä kipuja ja miten he voivat, Duque kertoo.

Heräämössä työskentely oli Korvaklinikan leikkausosaston osastonhoitajan Tuula Vuoriston idea.

- Potilaiden kanssa oikeista asioista kommunikoiminen on varmasti helpompaa kuin kevyt keskustelu työkavereiden kanssa. Heti kun he pääsivät puhumaan potilaiden kanssa ja harjoittelemaan sitä hoitamista, alkoi kielitaitokin kehittyä.

Raskas vuosi kaikille

Potilaat ovat Vuoriston mukaan antaneet ulkomaisista hoitajistaan hyvää palautetta.

- Meidän molempien hoitajiemme persoona on lämmin ja hoivaava, mitä uskon potilaiden osaavan arvostaa.

Kansainvälisyys on piristänyt koko osaston ilmapiiriä. Siitä huolimatta vuosi on ollut työyhteisölle raskas.

- On ollut rakasta opettaa työtä ja samalla oppia luottamaan siihen ulkomaiseen työtoveriin, että osaako hän varmasti ja onko hän ymmärtänyt. Muut hoitajat myös kantavat huolta heidän pärjäämisestään Suomessa, Vuoristo kertoo.

Opiskelu töiden ohella on vaatinut voimia myös filippiiniläisiltä. Monelle on kielen ohella aiheuttanut ongelmia suomalaisen sairaanhoitajan laaja toimenkuva, sanoo operatiivisen tulosyksikön vs. johtaja Hans Ramsay.

- Suomessa sairaanhoitajan työ on itsenäistä verrattuna moneen muuhun maahan ja siihen tottuminen on tietysti ollut haaste.

Hyväksi havaittu lääke hoitajapulaan

Vaikeuksista huolimatta motivoituneiden hoitajien uskotaan kehittyvän täysipainoiseen työhön. Vaikka uusia rekrytointeja ei vielä ole käynnissä, paikataan tulevaisuuden hoitajapulaa mitä todennäköisimmin myös filippiiniläisten voimin.

Vuoden aikana saaduista kokemuksista on opittu paljon, sanoo Ramsay.

- Pitää ottaa huomioon erittäin hyvä valmistelu kotimaassa, liittyen nimenomaan tähän ammattitaitoon ja kielitaitoon, ja sitten myöskin täällä Suomessa riittävä tuki sekä työpaikalla että muuten yhteiskunnassa.

Jatkoa filippiiniläishoitajien ensi keväänä päättyville määräaikaisille sopimuksille toivovat Korvaklinikalla kaikki.

- Esimiehenä olisin valmis heidät palkkaamaan. Kyllä meiltä varmasti heille löytyy työtä, jos he vain ovat kiinnostuneita, Vuoristo lupaa.

Sekä Duque että Torres ovat äitejä, joille lasten jättäminen kotimaahan ei ole ollut helppoa. Molemmat toivovat lopun perheen voivan muuttaa Suomeen mahdollisimman pian.

- Jos meidän työnantajamme sanoo meille, että me voimme jatkaa täällä Suomessa, haluan että oma perheeni tulee tänne ja asuu kanssani, Torres haaveilee.

_______________________________________

YLE Tampere: Ulkomailta tulevat sairaanhoitajat eivät ole pika-apu hoitajapulaan

Suomessa työskentelevien ulkomaalaistaustaisten sairaanhoitajien määrä kasvaa joka vuosi, mutta edelleen heitä on täällä verrattain vähän. Pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle tuli reilu vuosi sitten pilottiryhmä filippiiniläisiä hoitajia. Kokemukset ovat kahtiajakoisia: hoitajat ovat pidettyjä, mutta heikko kielitaito jarruttaa vielä tehtävien laajentamista.

Hatanpään sairaalassa Tampereella työskentelvä Lisa Paderes on yksi Filippiineiltä viime vuoden keväänä tulleista 25 sairaanhoitajasta. Isoin osa pilottiryhmästä työskentelee pääkaupunkiseudulla, Tampereella heitä on viisi.

Työnsä ohessa hoitajat ovat päivittäneet filippiiniläistä sairaanhoitajatutkintoaan suomalaiseksi ammattikorkeakoulututkinnoksi. Osa on jo valmistunut.

Lisa Paderesin mukaan vuosi on ollut antoisa, mutta myös rankka. Oppimista on ollut paljon. Hankalin opittava on suomen kieli.

Kardiologisella osastolla työskentelevä Lisa pyrkii puhumaan suomea aina, kun se on mahdollista.

- Minä haluan puhua aina suomeksi, vaikka kielioppi olisi väärin. Opin paljon, kun työkaverini korjaavat sanan oikeaksi, Lisa sanoo.

Määrä kasvaa maltillisesti

Vuoden 2004 jälkeen ammatinharjoittamisoikeuden on saanut reilut 600 ulkomailla koulutettua sairaanhoitajaa. Määrä on kasvanut maltillisesti joka vuosi, viime vuonna oikeuksia myönnettiin reilut 150. Suurin osa tulijoista on Virosta ja Ruotsista.

Luvat myöntää Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Valvira. Ryhmäpäällikkö Pirjo Pennanen sanoo, että kielimuuri estää suuren mittakaavan sairaanhoitajatuonnin.

- Liikkuvuus Suomeen päin on eurooppalaisittain katsottuna vähäistä. Siinä vaiheessa, kun Baltian maat liittyivät Euroopan unioniin 2004, niin silloin tapahtui hyppäys määrissä, mutta muuten on ollut tasaista.

- Aasian maista tulleet ovat pieniä ryhmiä, jotka ovat tulleen rekrytointifirmojen kautta, Pennanen sanoo.

Kielitaito rajoittaa työtehtäviä

Tampereella filippiiniläishoitajat eivät kielivaikeuksien takia tee vielä kaikkia vakituisille hoitajille kuuluvia töitä. Esimerkiksi lääkkeiden jakamisen tekevät vielä muut. Heillä on myös potilaita vähemmän.

Hatanpään sairaalan hallintoylihoitaja Paula Hakala sanookin, että mikään pika-apu hoitajapulaan muualta tulevat eivät ole. Pilottiryhmästä saatavat kokemukset ovat kuitenkin tärkeitä, kun tulevaisuudessa mietitään vielä kuumeisemmin, mistä hoitajia löydetään.

- Nyt saamme paljon tietoa siitä, miten pitää toimia, että me onnistumme tässä. Minä uskon, että tätäkin mallia me tarvitsemme tulevaisuudessa, kun kaikki Euroopan maat kilpailevat terveydenhoitoalan ammattilaisista.
Tampereella filippiiniläiset hoitajat ovat pidettyjä

Tamperelainen Leena Rauhala on Hatanpään sairaalassa sydänvaivojen takia. Hän on ollut tyytyväinen filippiiniläiseltä Lisa Paderesilta saamaansa hoitoon.

- Hän on tosi iloinen, kohtelias ja kaikkea positiivista, mitään muuta en voi sanoa.

Paula Hakalan mukaan Filippiineiltä tulleiden hoitajien vahvuutena ovat juuri vuorovaikutustaidot.

- He ovat todella pidettyjä ja motivoituneita, Hakala kiittelee.

Lisa Paderesin mielestä yksi isoimmista eroista suomalaisen ja filippiiniläisen sairaanhoidon välillä on omaisten osallistuminen hoitoon. Täällä potilaat ovat paljon enemmän yksin.

Jatko on vielä auki

Pestiä on jäljellä vielä vuosi. Hallintoylihoitaja Paula Hakala toivoo, että filippiiniläiset jäävät työskentelemään Tampereelle.

- Ehdottomasti, me haluamme pitää heidät. Minä toivon, että he jäävät.

Myös Lisa Paderes haluaa jäädä, mutta vain jos heitä tarvitaan.

- Jos Suomi tarvitsee vielä meitä työskentelemään tänne, jään.