maanantai 29. elokuuta 2011

Demari: Rakel Liekki: Rasistia voi kutsua rasistiksi

Demari, kolumni: Rakel Liekki: Rasistia voi kutsua rasistiksi 29.8.2011

Viime aikoina internetin keskustelupalstoja seuratessani minusta on tuntunut kuin eläisin lapsuuteni Mikkelissä. Netissä maahanmuuttokriitikot leikkivät sanoilla niin absurdisti, että nimellisesti kukaan ei ole rasisti eikä mikään ole vihapuhetta. Jos rasistia kutsuu rasistiksi voi varautua aggressiiviseen palauteryöppyyn.

[...]

Sanat ovat voimakkaita. Kun emme suoraan nimeä rasismia rasismiksi, alkaa tuntua kuin se ei sitä olisikaan. Sanat luovat teoille ja asenteille hahmon, jonka kautta suhteutamme ne maailmaan ja itseemme. Aatteen tai toimintamallin nimeäminen rehellisesti tekee näkyväksi.

Ilahduinkin kun Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jouni Backman julkisesti ihmetteli miksi, että perussuomalaisten eduskuntaryhmä paheksuu kansanedustajiensa "kesäloma-ajan virheellistä nestetankkausta", mutta ei sanoudu irti jäsenensä epäasiallisista poliittisista kannanotoista viitaten Halla-ahon kirjoitteluun Norjan tragedian jälkeen.

Backman korosti ettei koko eduskuntaryhmää pidä leimata yksittäisten henkilöiden tekemisten perusteella, mutta olisi ryhmän tehtävä pitää huoli siitä, että se irtautuu ja selkeästi irtisanoutuu tarvittaessa yksittäisten edustajiensa julkisuuteen esittämistä epäasiallisista ja ryhmän vastustamista puheista ja linjauksista.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmää johtava Pirkko Ruohonen-Lerner ja puoluejohtaja Timo Soini ovat rohkeutta vaativan tehtävän edessä. Tällaista rohkeutta ei kuitenkaan tarvita nyt vain Perussuomalaisilta, vaan jokaiselta meiltä. Koko mediakenttään ja jokaisen poliitikon on irtisanouduttava vihapuheista ja uskallettava esittää oikeat kysymykset.

Hyssyttely vain pahentaa ongelmaa. Rasismi on nimettävä epäröimättä. Nyt ei ole aikaa olla hiljaa tai antautua pelolle. Sillä mitä enemmän me, jotka emme pelkää erilaisuutta vaikenemme, sitä enemmän annamme tilaa rasistiselle puheelle.