YLE Uutiset: Turvapaikanhakijoiden palautukset vähentyneet - suuri osa käännytetyistä palaa Italiaan 17.8.2011
Turvapaikanhakijoiden Dublin-palautukset ovat vähentyneet Suomessa. Dublin-sopimuksen mukaan turvapaikkahakemus pitää käsitellä siinä EU-maassa, jonne pakolainen saapuu ensimmäisenä.
Vielä muutama vuosi sitten Helsingin Pakolaisneuvontaa työllistivät Dublin-päätöksen saaneet turvapaikanhakijat, jotka oli käännytetty takaisin lähtöruutuunsa Kreikkaan, Maltalle tai Italiaan.
Pakolaisneuvonta ry:n johtava lakimies Marjaana Laine kertoo, että hakijoita autetaan valittamalla päätöksistä.
- Hakijat kertoivat erittäin rankoista kokemuksista näissä maissa. He eivät päässeet edes hakemaan kansainvälistä suojelua Kreikassa. Teimme paljon töitä, että olisimme saaneet estettyä näiden ihmisten käännyttämisen näihin kyseisiin maihin.
Yksi tavoite saavutettiin vuoden alussa, kun Suomi lopetti hakijoiden palauttamisen Kreikkaan muiden EU-maiden tavoin. Samalla niin sanotut Dublin-palautukset ovat vähentyneet.
Ulkomaalaispoliisin tilastojen mukaan palautuksia tehtiin vielä viime ja toissa vuonna 700 - 800. Tänä vuonna määrä oli kesäkuun loppuun mennessä vain hieman yli 200.
Tämä näkyy myös Pakolaisneuvonnassa, sanoo Marjaana Laine.
- Vähemmän hakijoita päätyy Suomeen. Syytä emme tiedä, mutta [turvapaikanhakijoiden] määräthän ovat yleensäkin laskussa Suomessa.
"Helppo saalis ihmiskauppiaille"
Suuri osa Suomesta Dublin-päätöksellä lähtevistä palaa tällä hetkellä Italiaan. Viime vuonna Suomi palautti sinne yli kaksisataa turvapaikanhakijaa, erityisesti somaleja. Italiassa tilanne on arvioiden mukaan lähes yhtä huono kuin Kreikassa, jonne palauttamisen Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kieltänyt.
Pakolaisneuvonnan lakimiehen mukaan hakijan palauttaminen Italiaan tarkoittaa käytännössä joutumista kadulle.
- Silloin he ovat suuressa riskissä joutua väkivallan uhriksi. He ovat helppo saalis ihmiskauppiaille, Marjaana Laine sanoo.
Pakolaisneuvonnan mukaan sekä Suomen laki että Dublin-sopimus todellisuudessa mahdollistaisivat palautusten lopettamisen ja turvapaikkahakemusten käsittelyn Suomessa. Marjaana Laineen mielestä kyse on vastuun väistelystä.
- Suomen viranomaiset voivat toki soveltaa tätä vastuunmäärittämisasetusta, joka täysin mahdollistaa sen, että myös näiden hakijoiden hakemukset voidaan Suomessa käsitellä. Suomi voisi ottaa pienen askeleen vastuunjaossa.