maanantai 29. elokuuta 2011

YLE: Maahanmuuttajia houkutellaan navettatöihin

YLE Keski-Suomi: Maahanmuuttajia houkutellaan navettatöihin 29.8.2011

Saarijärven Tarvaalassa alkaa maahanmuuttajille suunnattu maa- ja metsätalouskoulutus syyskuun alussa. Koulutuksen tavoitteena on torjua maa- ja metsätaloutta uhkaavaa työvoimapulaa.

- Meille tuli määräaikaan mennessä vajaat parikymmentä hakemusta. Koulutukseen valitaan kymmenen opiskelijaa. Uskon, että saamme ryhmän kasaan, koulutusjohtaja Pekka Janhonen Pohjoisen Keski-Suomen oppimiskeskuksesta POKEsta arvioi.

Koulutukseen hakeneiden maahanmuuttajien taustat vaihtelevat suuresti. Koulutukseen haki muun muassa Itä-Euroopasta, Afrikasta ja Aasiasta Suomeen muuttaneita henkilöitä. Janhosen mukaan joukossa oli lisäksi korkeakoulututkinnon suorittaneita ihmisiä.

Monella hakemuksen jättäneellä oli lisäksi aikaisempaa kokemusta maataloustöistä. Maatilatalouteen painottuva linja kiinnostikin hakijoita metsätaloutta enemmän.

Lomittajille tarvetta maakunnassa

Maahanmuuttajille suunnatulla maatalouskoulutuksella on tarkoitus parantaa maa- ja metsätalouden työvoimatilannetta. Esimerkiksi Keski-Suomessa on ollut pulaa maatalouslomittajista.

- On ollut alueita ja paikkakuntia, joissa on ollut vaikeaa saada henkilöstöä lomitustehtäviin, Janhonen täsmentää.

Kolmivuotinen maa- ja metsätalouden perustutkinto antaa opiskelijoille valmiudet työskennellä erilaisissa maataloustöissä. Janhonen pitää koulutukseen pääsevien työllistymismahdollisuuksia hyvinä.

- Näillä henkilöillä on valmiiksi muutakin osaamista, joten he voivat hyvinkin löytää paikkansa erilaisissa maatalouden tehtävissä.