keskiviikko 17. elokuuta 2011

Uusi Suomi: Mellakat Suomeen? – Ministeri huolestui

Uusi Suomi: Mellakat Suomeen? – Ministeri huolestui 17.8.2011

Sisäasiainministeri, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen linjaa Uuden Suomen haastattelussa, että syrjäytyminen on suurin yksittäinen Suomea koskettava uhka tällä hetkellä.

- Suurin uhka on hyvin arkinen. Se on jo realisoituva uhka. Meillä ei ole varaa menettää kymmeniä tuhansia nuoria yhteiskunnan ulkopuolelle.

- On riski, että tällainen syrjäytyminen voisi Suomessakin puhjeta mellakoina, Räsänen sanoo.

Isossa-Britanniassa mellakoitiin laajasti viime viikolla. Viime yönä on mellakoitu myös Ruotsin Göteborgissa.

Lontoon mellakoiden yhteydessä poliisia kritisoitiin siitä, ettei sen reagointi ollut tarpeeksi ripeää. Räsäsen mukaan Suomessa mellakointitilanteessa poliisi reagoisi paremmin. Myös Norjan joukkosurmia vastaavassa tilanteessa poliisi menisi heti paikan päälle.

- Poliisihallitus aloittaa piakkoin selvitystyön siitä, miten poliisi reagoisi Norjan joukkosurmien kaltaiseen katastrofiin, Räsänen sanoo.

[...]

Pakolaiset: ”Se oli Ahtisaaren idea”

Maahanmuutosta vastaava Räsänen myöntää, että esimerkiksi radikaali islamismi on kuitenkin ongelma.

- Euroopan eräissä maissa on nähtävissä se ongelma, ei sitä voi kiistää, että toisen tai kolmannen polven muslimien keskuudessa on radikalisoitumista. Mutta valtaosa muslimeista on hyvin hyvin sopeutunut.

Räsänen kannattaa edelleen vaalien alla esiin tuomaansa ajatusta, että kiintiöpakolaisissa voitaisiin valita sellaisia Suomeen tulijoita, joilla on kulttuurisia yhtymäkohtia Suomeen. Räsäsen mukaan kyseessä on presidentti Martti Ahtisaaren idea, jota hän kannattaa.

- Kun kiintiöpakolaiset joka tapauksessa erikseen valitaan, niin voitaisiin painottaa niitä, jotka helpommin sopeutuisivat kulttuurisesti Suomeen. Olen ottanut esimerkiksi Sudanin vainotut kristityt ja vietnamilaispakolaiset, joilla on samantyyppinen työkulttuuri kuin meillä, Räsänen sanoo.

Räsäsen mielestä kotouttaminen on koko kansalaisyhteiskunnan yhteinen asia. Myös työllisyys liittyy siihen voimakkaasti. Kotouttamisasiat onkin juuri siirretty työ- ja elinkeinoministeriön alle.

Räsäsen mukaan turvapaikkahakemusten käsittelyä pyritään nyt nopeuttamaan, mikä myös auttaisi kotouttamisessa.

[...]