maanantai 29. elokuuta 2011

Kymen Sanomat: Kuparivarkaudet kolminkertaistuivat

Kymen Sanomat: Kuparivarkaudet kolminkertaistuivat 29.8.2011

Kuparin hinnan kipuaminen on lisännyt järjestäytyneiden rikosliigojen iskuja Suomessa. Keskusrikospoliisin ylikomisario Arto Tuomela kertoo, että törkeiden kuparivarkauksien taustalla on yhä useammin ulkomaalainen liiga.

—  Mitä isommasta määrästä kuparia on kysymys, sitä ammattimaisemmin liigat toimivat. Keikan Suomessa tekevät henkilöt ovat ulkomailta johdettujen liigojen sotilaita, Tuomela sanoo.

Krp:n arvion mukaan kaikista kuparivarkauksista suomalaisten piikkiin menee 60—70 prosenttia. Virolaisten osuus on 22—25 ja romanialaisten viitisen prosenttia. Törkeänä varkautena tutkitaan kaikkia yli 6 500 euron arvoisia kuparikeikkoja.

Suomen romukauppiaiden liiton oman rikosilmoitusjärjestelmän kautta lähtee nyt kolminkertainen määrä varoitusviestejä normaalitilanteeseen verrattuna. Toiminnanjohtaja Jari Kortesoja kertoo, että viestit kilahtelevat poliisin, romukauppiaiden ja autopurkamoiden sähköposteissa.

Varastetun kuparin jäljittäminen tuottaa päänvaivaa sekä poliisille että romukauppiaille. Liitto valmisteleekin ohjetta, jolla jokaisessa alan yrityksessä toimitaan saman tarkastuskäytännön mukaisesti.

— Vaadimme myyjiltä selvityksen siitä, että heillä on oikeus myydä myyntiin tarjoamaansa tavaraa. Yritysten on esitettävä Y-tunnus ja yksityishenkilön sosiaaliturvatunnus, Kortesoja kertoo.

Uutta ohjetta käsitellään liiton syyskokouksessa lokakuussa.